Merkkikorjaamon 22,5 kilometrin koeajo poltti täydellisesti miehen päreet – vertasi pahoinpitelyyn - Autot - Ilta-Sanomat

Merkkikorjaamon 22,5 kilometrin koeajo poltti täydellisesti miehen päreet – vertasi pahoinpitelyyn

Kytkinremontin yhteydessä autokorjaaja ajoi 22,5 kilometrin koeajon – omistaja hermostui ja vei asian oikeuteen.

Kuvassa Audi A3 Sportbackin vaihteenvalitsin. Kuopiolaisessa autokorjaamossa vaihdettiin vastaavanlaisen Audin kytkinpaketti.­

13.12.2019 6:53

Tavallista tarkempi auton omistaja vei Audinsa huoltoon kuopiolaiseen merkkikorjaamoon syyskuussa 2016. Auto oli uutena ostettu 2006 vuosimallin A3 Sportback. Mittariin oli kymmenen vuoden aikana kilometrejä kertynyt lähes puoli miljoonaa. Kytkinpaketin vaihto ja oven lievän saranavaurion korjaus sujuivat sovitusti, mutta omistajan mieli mustui, kun hän havaitsi auton ajoneuvotietokoneen nollatun.

Mies ryhtyi selvittämään asiaa ja havaitsi, että hänen tarkasti pitämällään autolla oli ajettu ajotietokoneen nollaamisen jälkeen 22,5 kilometriä. Autoa oli käytetty kaikkiaan tunti ja 18 minuuttia.

Autonomistaja reklamoi asiasta muutaman päivän kuluttua merkkikorjaamolle. Asiaa selvitteli närkästyneen omistajan kanssa korjaamopäällikkö. Selitykset eivät kuitenkaan uponneet ja Audi-mies teki ylimääräisistä kilometreistä myös poliisille rikosilmoituksen. Poliisi ei havainnut rikosta tapahtuneen ja näin sydämistynyt autoilija vei jutun käräjille yksityisenä riita-asiana.

Omistajan mielestä 5,5 kilometrin koeajo olisi ollut kohtuullinen

Audi-mies vertasi omassa kirjallisessa vastauksessaan autolla ajettuja kilometrejä pahoinpitelyyn.

– Jo tässä vaiheessa on selvää, että tapaus kokonaisuutena on kantajalle hyvin kohtuuton. Suuren autokonsernin työntekijät ovat epäiltyinä rikoksista, omana työaikanaan tehtyinä. Siis sama asia kuin se, että epäillyt olisivat pahoinpidelleet kantajan auton huoltokäynnin yhteydessä, mies lausui kirjallisesti käräjäoikeudelle.

Omistajan mielestä 5,5 kilometrin koeajo olisi ollut kohtuullinen, mutta 22,5 kilometriä aivan liikaa. Näin hän vaati merkkikorjaamon omistavan autotalon toimitusjohtajalle ja kahdelle korjaamon esimiehelle rangaistusta törkeästä luvattomasta käytöstä, varkaudesta, datavahingonteosta ja ajoneuvon käyttämisestä.

Varkaus tapahtui Audi-miehen mielestä siinä vaiheessa, kun korjaamolla vaihdettu kytkin oli lähtenyt tehtaalle mahdolliseen uusiokäyttöön tehtaalle. Mies oli ilmoittanut sähköpostilla haluavansa vanhat osat itselleen, mutta remontista sovittaessa osat oli sovittu toimitettavaksi ns. tehdasuutena, jolloin vanhat osat lähtevät tehtaalle kiertoon.

Tiedot lennähtivät bittiavaruuteen

Remontin yhteydessä auto oli tehty virrattomaksi, jolloin ajoneuvotietokone oli nollaantunut. Pedantti autoilija menetti tämän nollauksen yhteydessä kaiken kesärenkaiden käytön aikana ajoneuvotietokoneeseen kerääntyneen datan.

Mies oli oikeudelle kertomansa mukaan ottanut ajoneuvotietokoneeseen kerääntyneen datan talteen aina auton renkaidenvaihdon yhteydessä. Ajoneuvotietokoneen nollausta omistaja piti datavahingontekona. Neljäs syytekohta Pohjois-Savon käräjäoikeuden kirjallisessa käytössä oli ajoneuvon käyttäminen.

Merkkikorjaamon työntekijät kiistivät kaikki vaatimukset. Yhtiön edustajien puolelta todettiin ajoneuvotietokoneeseen kertyneiden tietojen olleen normaalia remontin jälkeistä koeajoa. Kaiken lisäksi auto oli jouduttu saranankorjauksen takia käyttämään yhtiön toisessa toimipisteessä.

Vaateet nurin

Pohjois-Savon käräjäoikeus hylkäsi aiemmin tänä vuonna antamallaan ratkaisulla kaikki Audi-miehen vaatimukset. Mies halusi erilaisia korvauksia yli 2 700 euron arvosta. Listalla oli muun muassa 9,23 euron kilometrikorvaus turhaan ajetuista kilometreistä. Turhasta tyhjäkäynnistä aiheutunut 1,40 euron arvoinen polttoaineen menetyksen korvaaminen oli myös listalla.

Käräjäoikeuden päätös jää voimaan, sillä Itä-Suomen hovioikeus ei tällä viikolla antanut jutussa valituslupaa. Voimaan jää myös käräjäoikeuden Audi-miehen maksettavaksi tuomitsemat 2 300 euron oikeudenkäyntikulut. Kuluja kertyi siis yli sata euroa ajettua kilometriä kohden.

Jotain sentään hoitui huollossa miehen mielestä ihan kunnollakin, sillä mies oli kieltänyt lähettämässään sähköpostissa auton pesemisen 800 euron sanktion uhalla. Autoa ei ollut oikeuden asiapapereiden perusteella pesty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?