Nyt tämäkin on sitten selvitetty: Suomalaiset kuljettavat joulukuustaan useammin katolla kuin takaluukussa - Autot - Ilta-Sanomat

Nyt tämäkin on sitten selvitetty: Suomalaiset kuljettavat joulukuustaan useammin katolla kuin takaluukussa

Kuusi konttiin ja menoksi? Varsinkin kuusen kiinnityksestä autoon on tällaisessa tapauksessa syytä huolehtia mieluummin liian hyvin kuin liian huonosti.

Kuusi konttiin ja menoksi? Varsinkin kuusen kiinnityksestä autoon on tällaisessa tapauksessa syytä huolehtia mieluummin liian hyvin kuin liian huonosti.

Julkaistu: 10.12.2019 12:34

Tuore kyselytutkimus kertoo, että suurin osa suomalaisista kuljettaa joulukuusensa melko järkevästi. Erikoisempiakin tapoja tosin löytyy.

Autoklinikan julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset kuljettavat joulukuusensa kotiin mieluiten perävaunussa (44 prosenttia) tai auton katolla (19 %). Melkein yhtä suuri osa (18 %) valitsee kuuselleen pakettiauton ja 15 prosenttia taas auton tavaratilan.

Menneistä jouluista kysyttäessä 14 prosenttia autoilijoista myöntää, että on joskus kuljettanut joulukuusta auton sisätiloissa ilman kiinnitystä. Miesten keskuudessa kyseinen osuus nousee 18 prosenttiin.

Tulevan joulun osalta sisätilaluvut ovat kuitenkin onneksi pieniä, sillä vain pieni osa autoilijoista kuljettaisi kuusen kotiinsa suksiboksissa tai auton takapenkillä (molemman yhteensä neljä prosenttia vastaajista).

– On hyvä nähdä, että suurin osa suomalaisista haluaa huolehtia kuljetuksen turvallisuudesta myös joulukiireiden aikaan. Parhaiten säästyy murheilta hyödyntämällä kuusenhakureissulla peräkärryä tai kattotelinettä ja kaikissa tapauksissa tärkeintä on sitoa kuorma kiinni huolella, Pentti Oksanen kyselyn tehneeltä Autoklinikalta muistuttaa.

Kaikkiaan kuusenkuljetustutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti.

Jos joulukuusta kuljetetaan auton sisällä takaistuimen selkänojat alas taitettuina, on tärkeää sitoa kuusen runko kiinnitysliinoin tiukasti tavaratilan metallisiin kiinnityslenkkeihin.

Ylipitkä joulukuusi ei saa työntyä paljon ulos auto avonaisesta takaluukusta ja ulos jäävään päähän on asennettava punainen merkkilippu. Pimeällä punainen varoitusvalo on ehdoton.

Kattotelineellä kuusen tulee sijaita rungon alaosa eteenpäin. Tiukasti kiinnitetyn kiinnitysliinan avulla kuusi pysyy paikallaan kattotelineessä jopa kovan sivutuulen vallitessa.

Tuoreimmat osastosta