Takseille uusi määräys 1.2.2020 alkaen – ”parantaa matkustajien mahdollisuuksia tutustua hintatietoihin”

Taksien kirjavaa hinnoitteluilmoituskäytäntöä yhtenäistetään. Traficomin määräys astuu voimaan 1. helmikuuta 2020.

Traficomin julkaisema esimerkki uudesta esitystavasta.

10.12.2019 10:08

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin on julkaissut määräyksen, jolla velvoitetaan ilmoittamaan taksimatkan hinta tai hinnanmääräytymisen perusteet matkustajalle ennen matkan alkua kirjallisesti taksin ulkopuolella. Hinnasto tulee esittää ajoneuvon oikeanpuoleisessa takasivuikkunassa, muualla ajoneuvon oikealla sivulla tai muutoin ajoneuvon oikealle sivulle näkyvässä paikassa, siten että se on matkustajan mahdollisimman helposti havaittavissa. Hinnasto voidaan sijoittaa esimerkiksi ajoneuvon katolle.

Määräys tulee voimaan 1.2.2020. Määräys koskee yksinomaan yksittäisiä palvelutilanteita, eli taksiasemalta alkavia taksimatkoja sekä muutoin ennalta tilaamatta tai varaamatta alkavia matkoja.

– Antamamme määräys parantaa matkustajien mahdollisuuksia tutustua hintatietoihin ennen matkaa yhtenäistämällä tapaa, miten matkustajille ilmoitetaan hintatietoja, Traficomin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää sanoo tiedotteessa.

Jos esimerkiksi hinta tai sen osa perustuu siihen, että matka aloitetaan lentoasemalta, on hinnastossa käytettävä lentokonetta kuvaavaa symbolia.

Määräys oli julkisella lausuntokierroksella. Lausuntojen perusteella hinnastosta poistettiin vertailuhinta.

– Saimme paljon palautetta koskien vertailuhinnan ilmoittamista hinnastossa. Palautteessa tuli esiin näkökulmia esimerkiksi siihen, että vertailuhinnan ilmoittaminen voi antaa matkustajalle joissain tilanteissa väärän kuvan hintatasosta, Sillanpää kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?