Opetusluvalla saa ajokortin varmemmin - Autot - Ilta-Sanomat

Ajokortti auto­koulusta vai opetus­luvalla? Autoliitto tietää kumpi tapa on varmempi

Auton rattiin pääsee nykyisin yhä nuorempana - ainakin harjoittelemaan.

Auton rattiin pääsee nykyisin yhä nuorempana - ainakin harjoittelemaan.

Julkaistu: 3.12. 10:35

Viime vuonna muuttunut ajokorttilaki vähensi byrokratiaa.

Uusi ajokorttilaki astui voimaan viime vuoden heinäkuussa. Uusi laki vähensi byrokratiaa ja kustannuksia muun muassa poistamalla opetuslupaopettajan teoriakokeen, kertoo Autoliitto.

Ajokorttilain uudistuksen yhteydessä ajokokeesta tehtiin aiempaa vaativampi, mikä osaltaan näkyy ensimmäisellä kerralla ajokokeen läpäisseiden osuuden pienenemisenä. Autokoulussa opetusta saaneista 59 prosenttia pääsee nykyisin kerralla ajokokeesta läpi. Sitä vastoin opetuslupaoppilaista yli kaksi kolmasosaa, eli 68 prosenttia onnistuu ensimmäisellä yrityksellä. Opetusluvalla ajamisen opetteleminen on siis tehokkaampaa.

Perusteettomia väitteitä

Julkisuudessa on viime aikoina esitetty väitteitä siitä, että opetuslupaopettajan teoriakokeen poistaminen on tehnyt opetuslupaopettamisesta heikkotasoista. Väitteelle ei kuitenkaan löydy perusteita.

Yhtenä huolena julkisuudessa on esitetty sitä, että niin moni reputtaa ajokokeen ensimmäisellä kerralla, ja että liikenteeseen tulee osaamattomia kuljettajia. Ajokoehan toimii silloin oikein, jos osaamattomat eivät sitä läpäise, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa.

Olennaista tilanteessa on huomata, että uusi laki muutti teoriaopetusta tutkintopainotteiseksi. Kukin opettelee asiat itselleen parhaaksi katsomallaan tavalla ja osaaminen mitataan kokeella. Autokouluopetusta saaneista oppilaista 78 prosenttia läpäisi teoriakokeen ensimmäisellä yrityksellä tammi-lokakuun aikana. Opetuslupaopetuksessa olleista oppilaista 85 prosenttia meni ensimmäisellä kerralla kokeesta läpi.

Lakiuudistuksen myötä ajoharjoittelun voi nykyisin aloittaa jo 16-vuotiaana. Tämä antaa mahdollisuuden ajaa opettajan valvonnassa totuttua pidempään, eli kahden vuoden ajan ennen varsinaisen ajokortin saamista. Tämä luo osaltaan varmuutta liikenteessä toimimiseen.