Talouskasvun hidastuminen näkyy tavara-auto­luvuissa – kasvu hiipunut - Autot - Ilta-Sanomat

Talouskasvun hidastuminen näkyy tavara-auto­luvuissa – kasvu hiipunut

Kuvituskuva
Julkaistu: 3.12. 6:52

Pakettiautoja ensirekisteröintien määrä kasvoi vuosina 2017 ja 2018 peräti yli 15000 ajoneuvoon. Nyt ensirekisteröintien arvioidaan jäävän alle jo totutun tuhatluvun.

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin marraskuussa 1030 kappaletta, joka on 18,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa. Kaikkiaan pakettiautoja on alkuvuoden aikana ensirekisteröity 13595 yksilön verran, joka on 5,7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammi-marraskuussa.

Viimeisimmän 10 vuoden aikana pakettiautoja on ensirekisteröity vuosittain keskimäärin noin 13000 kappaletta, joten tulos vaikuttaisi selvältä paluulta kasvua edeltäneeseen aikaan.

Sama trendi näkyy myös uusissa kuorma-autoissa, joita rekisteröitiin marraskuussa 288 kappaletta eli 12,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden marraskuussa.

Alkuvuoden aikana kuorma-autoja on kuitenkin ensirekisteröity 3791 kappaletta, mikä on 6,0 prosenttia viime vuoden tammi-marraskuuta enemmän. Tarkemmissa tilastoissa erityisesti pienten alle 6 tonnin painoluokan kuorma-autojen kysyntä on ollut kasvussa, mikä nostaa uusien kuorma-autojen kokonaismäärän tänä vuonna joka tapauksessa poikkeuksellisen korkeaksi.

Pakettiautojen kysynnän hiipuminen johtuu Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan ensisijaisesti talouskasvun hidastumisesta. Myös kuorma-autojen kysynnän kasvun on ensi vuonna ennakoitu hidastuvan.