Easy Campers -matkailukori saa lain puolelleen - Autot - Ilta-Sanomat

Tällaisen erikoisen matkailuajoneuvon laki sallii ensi kesänä – hankala maastokaan ei esteenä

Kun ”Easy Camper -koppi” on nostettu avolava-auton päälle, kasvaa paketin kokonaiskorkeus alkovillisten matkailuautojen tasolle.

Kun ”Easy Camper -koppi” on nostettu avolava-auton päälle, kasvaa paketin kokonaiskorkeus alkovillisten matkailuautojen tasolle.

Julkaistu: 29.11. 14:06

Avolavan päälle asennettu matkailukoppi on eräänlainen asuntovaunun ja -auton supermaastokelpoinen välimuoto. Mutta onko se halpa vai kallis?

Takavuosina täysimittaisella autoverottamisella sekä kuorman leveyspykäliin liittyvällä sakkouhalla tiukasti torpatut paketti- ja kuorma-autojen matkailukorit sallitaan jälleen. Taustalla on ensi kesäkuussa voimaan astuva ja aiempaa osin sallivampi tieliikennelaki.

Minkälaiseen käyttöön lavamallinen matkailukori oikein sopii? Kokeilimme Easycamper-nimiseksi brändättyä ruotsalaisen SKarosserin matkamökkiä Arctic Trucksin korottaman nelivetoisen Ford Ranger 3.2 Wildtrackin kera.

Aidosti maastokelpoisen matkailuajoneuvon parhaat puolet tulevat esiin, kun liikkuvan asunnon ajaa paikkaan, jonne muilla ajoneuvoilla ei ole asiaa.

Aidosti maastokelpoisen matkailuajoneuvon parhaat puolet tulevat esiin, kun liikkuvan asunnon ajaa paikkaan, jonne muilla ajoneuvoilla ei ole asiaa.

Lyhyesti voi todeta, että tukevilla kuormaliinoilla lavalle kiinnitetty matkailukori on teknisiltä ratkaisuiltaan pitkälti perinteisten matkailuajoneuvojen kaltainen, mutta muodoiltaan ja kooltaan lava-asennuksen asettamien reunaehtojen rajoittama.

Asuntovaunua retkikoppi muistuttaa esimerkiksi siinä, ettei yhteyttä auton ohjaamoon ole. Asuntoauto taas tulee mieleen paketin ulkomitoista ja siitä johtuvasta, yhdistelmää helpommasta kaupunkikäsittelystä.

Vaihtokonttityyppisesti toteutettu matkailukori on myös irrotettavissa, mikä sujuu pienen opettelun harjoittelun kahdelta hengeltä noin vartissa.

Laidallisen lavan päälle sovitetut ulkomitat tarkoittavat sitä, että lattiapinta-alaa on tarjolla korin sisällä melko vähän, lähinnä vaatteiden vaihtoon ja yksinkertaiseen kokkailuun. Toisaalta ohjaamon yläpuolelle rakennetussa alkovipatissa sijaitseva parisänky on suhteessa suuri.

Pesu- ja wc-asiat hoidetaan kokeillussa mallissa erähenkisesti, eli retkisuihku (lisävarusteisesti myös lämpimällä vedellä) on tarjolla korin ulkopuolella eikä kemialliselle wc:lle ole lyhyessä mallissa luontevaa paikkaa. Tehtaalta voi kuitenkin tilata myös pidemmän vessallisen ja jopa suihkullisen koriversion, minkä ohella portapottia voi säilyttää muutamin tilauhrauksin myös omassa lisävarusteisessa kaapissaan. Parhaimmillaan lavakorin asuintilat ovat 1-2 hengen käytössä, mutta tarvittaessa mukaan mahtuu kolmas, ja pikkulasten tapauksessa ehkä jopa neljäskin matkustaja.

Kokkaus- ja ateriointifasiliteetit ovat kunnossa.

Kokkaus- ja ateriointifasiliteetit ovat kunnossa.

Varsinaisessa elementissään avolavan päälle asennettu matkailukori on paikoissa, jonne tavanomaisella matkailupelillä ei ole välttämättä minkäänlaista asiaa. Siis vaikkapa metsästys- ja luontoharrastuksen parissa sekä muille laitteille jopa täysin ajokelvottomiksi pehmenneillä sivuteillä. Teiden ulkopuolella ajellessa on kuitenkin syytä olla tarkkana, ettei varsin korkealle kohoava koppi osu esimerkiksi törröttäviin oksiin, minkä ohella myös peruuttaminen vaatii normaalia tarkempaa huomiointia.

Suurikokoisella ja painavalla lavakuormalla on luonnollisesti vaikutusta myös vastuksiin, mikä tietää helpoissakin ajo-olosuhteissa hieman toiselle kymmenelle nousevaa keskikulutusta. Muuten iso koppi ei väännökkään ja tukevan Ford Rangerin päällä juuri ajossa tunnu.

Kuvituskuva

Jos matkailukoria varten hankkii varta vasten uuden pickupin, on yhdistelmä äkkiä kallis. Tilanne kääntyy kuitenkin toisenlaiseksi, mikäli taloudessa on jo valmiina muista syistä hankittu avolava-auto. Ja oma arvonsa on varmasti silläkin, että kopin ollessa lavalla koukkuun voi (kori-lava -yhdistelmästä riippuen) ottaa myös vedettävää kuormaa, esimerkiksi prätkäkärryn tai hevostrailerin. Silloin lavakoppi voi olla jopa vaihtoehdoista se kaikkein halvin.

  • Mitat korkeus 216 cm, leveys 216 cm, pituus 368 cm, omamassa 550 kg

  • Vuodepaikat 2 + 1, parivuode 160 x 206/198 cm (parvi), lisävuode 90 x 192 cm (istuinryhmä)

  • Lämmitys ja vesi Truma Varioheat ECO CP Plus, raikasvesisäiliö 60 l, harmaavesisäiliö ulkopuolinen

  • Jääkaappi Dometic 80 l

  • Liesi 2-liekkinen kaasu

  • Hinta Noin 20 000 euroa