IS tutustui Mustangin sähkökäyttöiseen perheautoon – ottiko Ford nyt liian ison riskin?

Ford rynnii vakavissaan sähköautomarkkinoille, mutta ottiko se samalla suuren riskin? Voiko muskeliauton nimeä käyttää viisiovisessa sähkömoottorisessa perheautossa?

Valaistu hevonen keulalla yhdistää Fordin uuden sähköauton oitis Mustangiin, mutta samaa tyyliä on myös pitkässä keulassa ja coupémaisessa korin takaosassa.

Henkilöautot siirtyvät sähkömoottoreihin, halutaan sitä tai ei. Tähän saakka menestykseen ovat yltäneet vain harvat valmistajat sekä tietenkin täysin tyhjästä ponnistanut Tesla, joka on ehdoton ykkönen, mikäli Kiina jätetään ulkopuolelle laskuista.

Nyt suuret autonvalmistajat ovat tulossa mukaan kilpaan, mistä osoituksena oli syyskuussa Frankfurtin autonäyttelyssä esitelty Volkswagenin ID 3 ja nyt Los Angelesissa paljastettu Ford Mustang Mach-e.

Ensimmäinen järkytyksen aihe on tietenkin legendaarisen Mustang-nimen käyttö tällaisessa perheautossa. Yhtiön johtaja Bill Ford tunnusti vastustaneensa nimen sijoittamista sähköautoon, kunnes hän ajoi autolla. Se muutti hänen kantansa.

Takavalot ovat aitoa Mustangia, vaikka takaviistosta auto näyttää muuten ihan tavalliselta, linjakkaalta katumaasturilta.

Muutoksia tehtiin muutenkin jo ennen kuin Mustang Mach-e saatiin tuotantoon. Uudesta sähköautosta oli tulossa nimittäin varsin värittömän näköinen viisiovinen viistoperä, kunnes Ford nimitti vuonna 2017 pääjohtajakseen James Hackettin. Yksi herran ensimmäisistä päätöksistä oli panna tulevan sähköauton muotoilu uusiksi. Autoon oli saatava lisää tunnetta, joka saisi myös sähköautoja vieroksuvat yhdysvaltalaiset innostumaan niistä.

Ford kehitti sähköautoon oman perusrakenteen, jossa akut on sijoitettu normaaliin tapaan lattian alle akseleiden väliin. Valittavana on joko pienempi 75,7 kWh akku tai pidemmän toimintamatkan antava (kalliimpi) 98,8 kWh akku. Sillä varustettuna toimintamatka kasvaa jo varsin kohtuulliseen 600 kilometriin.

Mustang Mach-e on kooltaan hyvin tarkkaan samaa luokkaa Jaguar I-Pacen kanssa. Akseliväli on korin 4,71 metrin pituuteen nähden varsin hurja, melkein kolme metriä. Leveyttä autolla on 1,88 metriä ja korkeutta hivenen vajaa 1,6 metriä. Noihin mittoihin on saatu hyvät tilat myös takana matkustaville.

Tavaratilaa on takana 402 litraa, minkä lisäksi edessä on niin sanottu frunk eli sadan litran kokoinen etutavaratila. Se on muoviseinäinen eli sinne voi heivata huoletta likaisimmatkin tavarat. Monikäyttöisyyttä vähentää vain kaksiosainen takapenkin selkänoja, jossa ei ole suksiluukkua.

Ohjaamoa voisi kuvailla pelkistetyksi. Sitä hallitsee kojelaudan keskelle lätkäisty 15,5-tuumainen kosketusnäyttö.

Ohjaamossa on paljon samaa kuin Teslassa eli hallitsevana on kojelaudan keskelle sijoitettu 15,5-tuumainen kosketusnäyttö, jota voi käyttää myös puheohjauksella. Meikäläisittäin on hienoa, että järjestelmä ymmärtää myös suomea. Toinen hyvä asia on kuljettajan eteen sijoitettu 10,2-tuumainen näyttö, missä ovat tärkeimmät tiedot, kuten nopeus. Näin katsetta ei tarvitse koko ajan kääntää sivuun, toisin kuin Tesla Model 3:ssa. Sen sijaan tuulilasin heijastusnäyttöä Mach-e:hen ei ole tulossa.

Ford alkaa ottaa Mustang Mach-e:n tilauksia vastaan oitis. Nelivetoinen First Edition myytiin Yhdysvalloissa heti loppuun.

Ensimmäisenä Suomeen saadaan vuoden 2020 lopulla nelivetoiset mallit. Niissä on takavetoisten mallien 190 kilowatin tehoisen sähkömoottorin lisäksi edessä 50 kW:n tehoinen, toinen sähkömoottori. Pienemmällä 75 kWh:n akulla moottorien yhteisteho on 190 kWh ja vääntömomentti 565 Nm. Hintaa tuolla paketilla on 57 872 euroa. Suurempi akku tuo mukanaan myös 248 kW:n tehon vääntömomentin pysyessä samana (71 726 euroa).

Mustang Mach-e aukeaa älypuhelimella autoa lähestyttäessä. Keskipilarissa on nappi, jota painamalla ponnahtaa ulos piskuinen oven kahva. Saa nähdä, miten tuo toimii jään ja pakkasen keskellä.

Vuoden 2021 alkaa Suomeen virrata myös takavetoisia Mustang Mach-e -autoja, joiden hinnat lähtevät 49 980 eurosta. Hinta on kohtuullinen – ainakin mikäli lupaus hyvästä Mustangin nimeen sopivasta ajettavuudesta pitää paikkansa. Tehoa tässä versiossa on 190 kilowattia, suurin vääntömomentti on 415 newtonmetriä. Toimintamatkaksi luvataan 450 kilometriä.

Mallisarjan huipulle on luvassa niin ikään vuoden 2021 puolella GT. Siinä on sekä edessä että takana tehokas sähkömoottori, neliveto ja isompi akku. Tuossa mallissa voimaa on 342 kilowattia ja 830 Nm. Suorituskyvystä on annettu vasta suuntaa antavia tietoja. GT:n pitäisi joka tapauksessa kiihtyä nollasta sataan alle neljässä sekunnissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?