Juhanin koje­lauta­kamera tallensi peuran huiman ilmalennon: ”Hetken aikaa ajattelin, että voi p**kele!” - Autot - Ilta-Sanomat

Juhanin koje­lauta­kamera tallensi peuran huiman ilmalennon: ”Hetken aikaa ajattelin, että voi p**kele!”

Julkaistu: 21.11. 7:45

Peura loikkasi turkulaisen Juhanin Audin yli. Onnettomuudelta välttyivät molemmat osapuolet.

Turkulaisen Juhanin kojelautakameraan tallentui lokakuun puolenvälin tienoilla todellinen läheltä piti -tilanne.

Juhani oli eräänä lokakuisena perjantaina päiväsaikaan liikkeellä Audi S4 -henkilöautollaan Turun ja Naantalin välisellä Naantalintiellä. Ajokeli oli hyvä ja Juhanin Audi kulki tasaista 80 kilometrin tuntivauhtia.

Juhanin lisäksi liikkeellä sattui olemaan myös yksittäinen peura, jonka reitti oli kulkemassa Naantalintien yli metsästä toiseen.

Kojelauta- ja takalasikameroiden kuvaamalla videolla näkyy, miten peura ilmestyy kuin tyhjästä tien oikeaan laitaan Juhanin auton ollessa kohdalla. Eläimellä ei näytä olevan aikomustakaan pysähtyä ja se lähtee henkeään uhmaten ylittämään tietä.

  • Katso tilanne jutun alussa olevalta videolta.

Tällä kertaa myös onni oli matkassa ja onnettomuudelta vältyttiin. Videolta näkyy, miten peura hyppää Juhanin Audin yli ja laskeutuu tien toiselle kaistalle, jatkaen matkaansa metsikköön.

– Ei siinä tilanteessa ehtinyt tähän peuraan reagoida mitenkään. Sen verran näin, että silmäkulmassa vilahti jotain. Taustapeilistä katsoin, että peura hyppäsi auton yli, Juhani sanoo.

Hän arvioi, että peura olisi törmännyt hänen autonsa kylkeen, mikäli se ei olisi tehnyt loikkaansa. Juhanin mukaan myöskään takana tulleet autoilijat eivät ehtineet reagoida tilanteessa. Videon perusteella peuran osuminen Juhanin takana ajaneeseen autoon ei myöskään ollut kaukana.

– Hetken aikaa ajattelin, että voi perkele! En ole tuollaista loikkaa koskaan nähnyt. Tilanne raukesi kuitenkin melko nopeasti omalta osaltani, koska peura ei tosiaan autooni osunut.

Juhani kertoo ajavansa Naantalintietä usein, mutta kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hän näkee peuran ylittävän kyseistä tietä.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jyrki Pusenius toteaa, että peurat ovat hyviä hyppääjiä.

– Kyllä se peura on kova hyppäämään. Hyppäävät pitkälle ja korkealle.

Pusenius itse ei ole todistanut, että peura hyppäisi tietä ylittäessään auton yli.