Kohun jälkeen suljettu ajokortti­palvelu on nyt avoinna – ”lähtökohtana tietosuoja, tietoturva ja yksityisyyden­suoja” - Autot - Ilta-Sanomat

Kohun jälkeen suljettu ajokortti­palvelu on nyt avoinna – ”lähtökohtana tietosuoja, tietoturva ja yksityisyyden­suoja”

Trafin palvelusta löytyneet asiaankuulumattomat henkilötiedot aiheuttivat kohun viime vuonna.

Trafin palvelusta löytyneet asiaankuulumattomat henkilötiedot aiheuttivat kohun viime vuonna.

Julkaistu: 20.11. 10:19

Traficom on avannut uudelleen palvelunsa, josta saa tietoja henkilön oikeudesta kuljettaa ajoneuvoa.

Uudistetusta Julkiset kuljettajatiedot -palvelusta saa tiedon siitä, onko henkilön ajo-oikeus voimassa, mille ajokorttiluokalle ajo-oikeus on myönnetty sekä tiedon henkilön voimassa olevista ammattipätevyyksistä. Esimerkiksi luovuttaessaan auton toisen henkilön käyttöön voi varmistaa, että henkilöllä on siihen vaadittava ajo-oikeus.

Traficomin mukaan lähtökohtana palvelun sisällön uudistamiselle ovat olleet tietosuoja, tietoturva ja yksityisyydensuoja. Palvelu suljettiin viime vuoden lopussa, kun kävi ilmi, että palvelusta oli mahdollista saada selville myös sellaisia henkilötietoja, joita ei palvelun kautta olisi pitänyt saada.

Julkiset kuljettajatiedot -palvelu on ilmainen. Sen käyttö vaatii tunnistautumisen. Palvelusta voi hakea tietoja tarkan etunimen, sukunimen ja syntymäajan perusteella. Traficom tähdentää, että palvelusta saa vain ne tiedot, jotka on katsottu olevan liikenneturvallisuuden kannalta tarpeellisia eli tiedon siitä onko ajo-oikeus voimassa ja mille ajokorttiluokalle sekä voimassa olevat ammattipätevyystiedot.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Viestintävirasto sekä tietyt osat Liikennevirastosta yhdistyivät vuoden 2019 alussa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomiksi.