Juuri nyt on suurin riski törmätä riistaan – vaarallisimmat paikat ja ajankohdat tiedetään - Autot - Ilta-Sanomat

Juuri nyt on suurin riski törmätä riistaan – vaarallisimmat paikat ja ajankohdat tiedetään

Vakuutusyhtiön neuvo: huomatessasi hirven tai peuran vähennä nopeutta. Jos joudut väistämään, pyri väistämään hirveä takaa. Varoita muita autoilijoita hätävilkuilla tai vilkuttamalla ajovaloja.

Vakuutusyhtiön neuvo: huomatessasi hirven tai peuran vähennä nopeutta. Jos joudut väistämään, pyri väistämään hirveä takaa. Varoita muita autoilijoita hätävilkuilla tai vilkuttamalla ajovaloja.

Julkaistu: 17.11. 15:58

Riskit liikenteessä lisääntyvät syksyllä hämärän ajan pidetessä aamuisin ja iltaisin, koska hirvet ja peurat liikkuvat erityisesti tuolloin.

Liikennevakuutuksesta korvattavien hirvieläinkolarien kokonaismäärä on kasvanut viime vuosina. Hirvikolarien määrä on laskenut 20 viime vuoden aikana, mutta peurakannan kasvu näkyy selvästi vakuutusyhtiöiden vahinkotilastoissa, LähiTapiola kertoo.

Suomen teillä sattui viime vuonna noin 12 000 riistaonnettomuutta. Hirvionnettomuuksia tilastoitiin viime vuonna 1 956 ja peuraonnettomuuksia 6 251. Vuosituhannen alussa hirvikolareita tilastoitiin lähes kolmetuhatta.

Puutteellisesta tilastoinnista johtuen peurakolareista ei ole saatavilla luotettavaa tietoa viimeisen 20 vuoden ajalta. Peurakolarien suuren lisääntymisen voi kuitenkin todeta vakuutusyhtiön vahinkotilasoista.

Vahinkomäärät ovat suurimpia Etelä- ja Lounais-Suomessa, joissa peurakannat ovat suurimmat. Myös kaurisvahinkoja sattuu merkittävä määrä vuosittain.

– Hirvieläinkolarien määrä on suorassa yhteydessä hirvi- ja peurakannan kokoon. Liikenneturvallisuuden näkökulmasta on positiivista, että hirvikolareita sattuu nyt selvästi vähemmän kuin vuosituhannen alussa ja niissä loukkaantuu vähemmän ihmisiä. Hirvikolareissa henkilövahingot ovat selvästi yleisempiä, kuin peuravahingoissa, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen sanoo.

– Peurakolareissa vahingot jäävät usein pienemmiksi ja henkilövahinkoja sattuu harvemmin. Autolle hirvieläinkolarista sattuvat vahingot korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta, kertoo Nieminen.

Lisäselitys onnettomuuskehitykselle löytyy Luonnonvarakeskuksen tilastoista, jotka kuvaavat hirven ja valkohäntäpeuran metsästyksen jälkeisten kantojen kehitystä vuosina 2000–2018: hirvikanta on vähentynyt noin 70 prosenttia ja peurakanta kasvanut yli 300 prosenttia.