17-vuotias menetti saamansa ajo­kortin jo samana päivänä – kortti hyllyllä kuukausia, nyt tulivat rapsut - Autot - Ilta-Sanomat

17-vuotias menetti saamansa ajo­kortin jo samana päivänä – kortti hyllyllä kuukausia, nyt tulivat rapsut

Muistatteko IS:n uutisen nuorukaisesta, joka kaahasi lähes kahtasataa. Tänään 17-vuotias sai maksettavakseen sakkoja. Ajokortin palautusta hän joutuu vielä odottelemaan.

Kuvituskuva.­

14.11.2019 13:15

Orimattilalainen nuori koki viime elokuussa päivän, joka ei häneltä hevin unohdu: nuorukainen oli saanut juuri ajokortin, mutta hän menetti sen jo samana päivänä kaahaamalla lähes kahtasataa 80 km/h -rajoitusalueella.

Kyse oli henkilöauton ajokortista, jonka nuori sai ikäpoikkeusluvan perusteella 17-vuotiaana. Poikkeusluvan ajokorttiinsa hän sai hankalien liikenneyhteyksien vuoksi opiskelupaikkakunnalle. Ikäpoikkeuslupaa ajokorttia varten voi hakea jo 17-vuotiaana Trafilta erityisillä syillä. Erityisinä syinä pidetään mm. työtä, työharjoittelua, harrastuksia ja opiskelua.

Nuori oli liikenteessä kesäiltana ja auton kyydissä oli hänen lisäkseen kolme muuta nuorta. Hän ajoi Lahden ja Orimattilan välisellä tie 167:llä ylinopeutta, joka oli näköpiirissä olleen poliisin mittauksen mukaan suunnilleen 190 km/h. Partio ei kuitenkaan tavoittanut autoilijaa, koska partio sai toisen tehtävän hoidettavakseen.

Mittaushetkestä aikaa kului noin 45 minuuttia, kun sama kaahari ilmestyi uudelleen poliisipartion näköpiirin. Nyt nuori kuljettaja jatkoi kovalla vauhdilla Uudella Orimattilantiellä ja Miekkiöntiellä Renkomäessä. Nopeudeksi mitattiin 50 ja 60 km/h -rajoitusalueilla noin 150 km:n tuntinopeus.

Kuljettaja teki muutamia vaarallisia ohituksia. Onnettomuuksia ei kuitenkaan sattunut. Nuoresta iästään huolimatta hänellä oli ajokokemusta jo traktorin ratista parin vuoden ajalta.

Kaahari ei selitellyt oikeudessa tekojaan. Hän myönsi syyllisyytensä ja totesi tehneensä tyhmästi.

Syyttäjä vaati nuorelle ehdollista vankeusrangaistusta ja oheissakkoa. Käräjäoikeus arvioi sakon riittäväksi rangaistukseksi.

Torstaina Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi nuoren kahdesta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sakkoon. Päiväsakkojen määräksi tuli 90 ja maksettavaa opiskelevalle nuorelle tuli 450 euroa.

Ajokortin poliisi otti nuorelta heti kaahailun jälkeen pois ja määräsi hänet väliaikaiseen ajokieltoon. Ajokiellon lopullisen pituuden määrää Hämeen poliisi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?