Auton­valmistaja tietää liki kaiken ajamistasi kilo­metreistä – nyt uusi taho haluaa päästä kiinni dataan - Autot - Ilta-Sanomat

Auton­valmistaja tietää liki kaiken ajamistasi kilo­metreistä – nyt uusi taho haluaa päästä kiinni dataan

Autot tallentavat valtavan määrän tietoa valmistajien tietokantoihin.

Autot tallentavat valtavan määrän tietoa valmistajien tietokantoihin.

Julkaistu: 15.11. 8:40

Vakuutusala haluaa päästä kiinni autojen tuottamaan dataan.

Ajoneuvot tuottavat liikkuessaan valtavan määrän tietoa, mutta dataan pääsevät käsiksi pelkästään autonvalmistajat. Nyt tietoihin haluaa päästä myös vakuutusala, joka vetoaa yhdessä autoalan järjestöjen kanssa Euroopan komissioon, että datan saatavuus taattaisiin lainsäädännöllä muillekin toimijoille.

– Ajoneuvodataa voisi käyttää esimerkiksi onnettomuuksien syiden kartoittamiseen ja järjestelmien kehittämiseen. Lisäksi se voisi auttaa esimerkiksi vakuutusturvan entistä tarkemmassa räätälöinnissä kuljettajan omia liikenneriskejä vastaavaksi ja uusien palveluiden luomisessa, ehdottaa Finanssiala ry:n lakimies Amanda Aalto.

Myös Liikennevakuutuskeskus pitää yhteiseurooppalaista vetoomusta tärkeänä keskustelunavauksena.

– Tarvitaan yhteiset pelisäännöt siihen, kuinka ajoneuvon omistaja voi itse päättää kenelle auton tietoa jaetaan. Kyse ei saisi olla vain yhden ryhmän edusta, vaan asia on kaikkien yhteinen ja vaikuttaa kansalaisiin, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen sanoo.