Vihdoin autoilijoille myös hyviä uutisia - Autot - Ilta-Sanomat

Vihdoin autoilijoille myös hyviä uutisia

Väylä ja ELY-keskukset käyttävät tänä talvena maanteiden talvihoitoon arviolta noin 117 miljoonaa euroa.

Julkaistu: 14.11.2019 10:39

Talven tullessa suomalaisautoilijoille on vaihteeksi luvassa myös hyviä uutisia.

Vuoden 2019 alussa Väylävirasto nosti talvikunnossapidon hoitoluokkia useilla teillä. Parannusten ansiosta noin 90 prosenttia tieliikenteestä kulkee korkeimpien talvihoitoluokkien teillä. Hyvä uutinen on se, että sama kehitys jatkuu tänäkin talvena.

– Jos verrataan talveen 2017–2018, käytämme tänä talvena noin 12 miljoonaa euroa enemmän auraukseen ja muuhun talvihoitoon, kertoo tieliikennejohtaja Pekka Rajala Väylästä.

Kyse on merkittävästä korotuksesta, sillä Väylä ja ELY-keskukset käyttävät tänä talvena maanteiden talvihoitoon arviolta noin 117 miljoonaa euroa. Lisäpanostukset ovat saaneet kiitosta myös tienkäyttäjiltä.

– Tekemämme tutkimuksen mukaan viime talvena yksityishenkilöistä 48 prosenttia oli tyytyväisiä talvikunnossapitoon, kun toissa talvena tyytyväisiä oli vain joka kolmas. Haluamme jatkaa tätä kehitystä, Rajala sanoo.

Se, että silti yli puolet autoilijoista ei ole tyytyväinen talvikunnossapitoon, kertoo toisaalta omaa kieltään. Parannettavaa riittää.

Palkitsemalla uutta pontta

Tänä talvena Väylä pyrkii parantamaan talvikunnossapidon laatua myös urakoitsijoiden uudenlaisella palkitsemisella. Kyseessä on kokeilu, jossa parhaan asiakastyytyväisyyden saavuttaneet ja eniten asiakastyytyväisyyttä nostaneet urakat palkittaisiin.

– Palkintona urakoitsijalle on työmaakopin seinälle laitettava diplomi sekä julkisuuden tuoma positiivinen mainehyöty. Uskomme, että tämä voi muiden kannustinjärjestelmien kanssa motivoida panostamaan talvikunnossapidon laatuun, kertoo Rajala.