Näin suojelet autosi maali­pintaa talvi­kaudella – kalvoja ja pinnotteita tarjolla, yksi keino on silti yli muiden

Julkaistu:

Auton hoito
Suomen talvet ovat ajoneuvoille ankaria. Sohjo, suola, hiekka ja roudan kuluttamat tiet pommittavat ajossa auton pintoja. Lika ja naarmut voivat johtaa myös ruosteen syntymiseen.
Hyviä keinoja auton maali- ja muiden pintojen suojelemiseen ovat esimerkiksi säännöllinen pesu, kovapinnoitteet, kiveniskukalvot ja auton alustan ruostesuojaus.

Mikäli auton ulkopinnoille suo kuitenkin vain yhden hoitotoimenpiteen, sen tulisi alan ammattilaisten mukaan ehdottomasti olla säännöllinen ja huolellinen pesu.

Puhdistus poistaa esimerkiksi talvisin pinnoille kertyvän nastapölyn, joka syövyttää maalia ja aiheuttaa myös ruostetta. Pesun vanavedessä yleisenä toimenpidesuosituksena seuraa vahaus.
– Sekä pesu että vahaus kannattaa tehdä huolellisesti. Liat tulisi poistaa pesuaineella sekä pehmeällä sienellä tai harjalla pyöränkoteloita myöten, ja vahauksen tulisi kattaa myös kynnykset, pyörän kaaren reunat ja oviaukkojen sisäpuolet, Tapio Ikävalko Autoklinikalta vinkkaa yrityksen tiedotteessa.

Lisää turvallisuutta taas tuo tuulilasin ja sivulasien pesu. Ajonäkyvyys paranee huomattavasti, kun muistaa huolehtia kesän tomut pois myös tuulilasin sisäpuolelta.

Laseille on myös saatavilla erilaisia pinnoitteita, joiden kanssa vesi virtaa ja lika irtoaa tavallista paremmin lasin pinnalta.

Parasta suojaa pinnoitteilla ja kalvoilla

Hieman kestävämpää suojaa tarjoavat maalipinnan kovapinnoitteet. Keraaminen pinnoite saa yleensä usean vuoden suojatakuun ja auttaa maalipintaa kestämään paremmin naarmuuntumista. Kovapinnoitteen lisäksi erityisen kivisuihkuherkkiin kohtiin voi liimata myös kiveniskukalvoa.
– Modernien autojen kurvikas muotoilu johtaa usein siihen, että korissa on kivisuihkulle erityisen alttiita kohtia. Näissä kohdissa maalipinta ottaa niin kovia ja tiheitä iskuja vastaan, että kalvot tai roiskeläpät ovat melkeinpä ainoa keino sen suojaamiseen, Ikävalko selittää.

Kiveniskemäriskiä voi myös pienentää luonnollisesti myös pitämällä huolta turvavälistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt