Käytettyjen autojen kaupassa voimistuva syöksy­kierre – TM: Laskee mm. vanhojen Mersujen ja Bemareiden hintoja

Julkaistu:

Autokauppa
Käytettyjen ns. premium-autojen kuten Volvojen, Mersujen ja Audien valtavat tuontimäärät laskevat kyseisten autojen hintatasoa jo syöksykierteen omaisesti.
Kaikkiaan niin sanottujen premium-autojen osuus kattaa nyt jo lähes kolme neljäsosaa kaikkien käytettynä maahan tuotavien autojen määrästä, kertoo Tekniikan Maailma.

Kovassa luvussa ei sinänsä ole mitään erityistä uutta, mutta markkina on voimakkaan tuonnin myötä muuttunut ja muuttumassa edelleen.

Esimerkkinä pitkään jatkuneen tuonti-ilmiön vaikutuksista lehti käyttää muun muassa Mercedes-Benziä, joita on tuotu tähän mennessä maahan jo enemmän käytettyinä kuin uusina koskaan.

Käytettyjen Mersujen ohella Suomeen tuodaan vuosittain myös viisinumeroinen määrä käytettyjä Audi-, BMW- ja Volvo-merkkisiä autoja, jotka kattavat tällä hetkellä yhdessä lähes 90 prosenttia kaikista premium-luokan tuontikäytetyistä.
TM:n tekemän perusteellisen markkinaselvityksen mukaan kyseisten autojen tuontimäärät ovat kaikkiaan käytettyinä jo niin suuria, että valtava tarjonta vaikuttaa nyt koko premium-luokan jäännösarvoihin sekä pyyntihintoihin eräänlaisen syöksykierteen tapaan.
Lehden kuvaama hidas, mutta itseään ruokkiva kierre syntyy, kun massatasolla yhä lisääntyvä tuonti ja sitä myötä alenevat pyyntihinnat vaikuttavat pienellä viiveellä alentavasti myös vastaavien automallien laskennalliseen autoveroon – joka laskee samaa tahtia mallin keskimääräisen jäännösarvon kanssa.


Aleneva autovero houkuttelee puolestaan kuluttajaa ja autoliikkeitä vastaavien autojen tuontiin entistä painokkaammin.

Toiminnan lopputulos, eli lisääntyvä automäärä taas kasvattavat premium-autojen tarjontaa ja kiristää tuontibisneksen katteita, mikä taas laskee seuraavien tuotavien vastaavien autojen autoveroa vielä lisää.
Kaikkiaan TM:n markkina-analyysi katsoo, että käytettyjen premium-autojen jäännösarvojen ja pyyntihintojen trendityyppinen lasku onkin tätä myöten lähivuosina vääjäämätöntä.

Ota kantaa

Uskotko käytettyjen autojen halpenevan lähivuosina?

Kyllä 75% Ei 19% En osaa sanoa 6%
Ääniä yhteensä 16819

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt