Tällainen on suomalainen 50 000 euron mökkisauna – erikoisuutena pyörät alla!

Miltä kuulostaisi matkailuvaunu, jossa on puulämmitteinen takka ja sauna?

Lapelland Finlandia 9000 valmistetaan Suomessa.

24.10.2019 15:43

Kotimainen matkailuvaunutuotanto loppui vuonna 2004, kun noin 40 vuotta valmistettujen Solifer-vaunujen tuotanto siirtyi Vantaan Koivukylästä Ruotsiin, missä suomalaisten suosikkivaunumerkki varsin pian kuopattiin.

Reijo Määttä toteutti kuutisen vuotta sitten saunomistarpeesta syntyneen ideansa ja rakensi ensimmäisen saunavaununsa. Reilut kolme vuotta mies rakensi käytännössä yksin sauna- ja mökkivaunuja Oulun kupeessa Tyrnävällä.

Teliosa ja pyörät piilotettuna tätä ei heti uskoisi tien päällä vedettäväksi pikkumökiksi.

Pitkän kokemuksen sekä rakennusalalta että karavaanimatkailusta omaavan Määtän vaunuja on viety vuosien saatossa Saksaan, Japaniin ja Ruotsiin sekä myös Dubaihin.

Pari vuotta sitten hirsirakennuksista tunnettu Salvos Finland Oy osti Määtän liiketoiminnan, ja nykyään sauna- ja mökkivaunuja valmistetaan Lapelland-tuotemerkillä Pohjois-Pohjanmaan Pyhännällä.

Liikuttelu onnistuu

Sauna- ja mökkivaunuissa on peräkärryvalmistaja Respon valmistama alusta, joka mahdollistaa jopa suurimman Lapelland-mallin jatkuvan liikuttelun.

– Eivät nämä kilpaile varsinaisten matkailuvaunujen kanssa, sillä emme optimoi vaunujen painoa. Mutta vaunu voidaan siirtää talveksi eri paikkaan, kuin missä se on kesällä. Matkailuyrittäjät ovat huomanneet tämän edun. Sauna- ja mökkivaunut rekisteröidään tieliikenteeseen, mutta niitä ei tarvitse katsastaa, kertoo Reijo Määttä.

Ainakin suurimmat mökkivaunut voidaan kytkeä kunnallistekniikkaan. Vaunujen plus-ominaisuuksiin kuuluu myös rakennuslupavapaus, mikä mahdollistaa niiden ”pystyttämisen” myös sellaisiin paikkoihin, joihin ei saa lupaa rakentaa kiinteää asumusta.

– Nämä vaunut voi jättää talveksi oman onnensa nojaan kylmilleen. Lumikuormastakaan ei tarvitse huolehtia, sillä katon toinen reuna on matalampi, kertoo Määttä.

Lapellandin huippumalli on teliakselinen Finlandia 9000 -mökkivaunu, jonka varustukseen kuuluu muun muassa puulämmitteinen sauna, puutakka ja moottoroitu parivuode, jonka yläpuolella on lasikatto esimerkiksi revontulien ihailuun. Suunnilleen 22 neliön kokoisen vaunumökin lähtöhinta on noin 50 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?