Poliisi teki valvontaiskun varoittamatta – näin moni narahti raskaassa liikenteessä

Julkaistu:

Rikkomukset
Poliisin ennalta arvaamaton tehovalvonta on tuottanut hyvää tulosta raskaassa liikenteessä.
Poliisi on suorittanut viime viikolla raskaan liikenteen tehovalvontaa. Tehostettua valvontaa tehtiin kaikissa poliisilaitoksissa. Ja huomautettavaa sekä rikkomusseuraamuksia onkin riittänyt.

Tällä kertaa valtakunnallisesta valvontajaksosta ei tiedotettu etukäteen.

Maanantaina 14.10. alkaneen ja sunnuntaina 20.10. päättyneen raskaan liikenteen tehovalvontajakson aikana todettiin ajo- ja lepoaikarikkomuksia peräti 182 sekä ajopiirturirikkomuksia 24 kappaletta.

Huolestuttavaa on erityisesti se, että raskaan ajoneuvon epäkuntoisuuksien takia matka jouduttiin keskeyttämään kokonaan 20:ssa tapauksessa ja seuraamuksia näistä rikkeistä kirjattiin kaikkiaan 91 kappaletta. Huonokuntoinen raskas ajoneuvo on aina myös tavallista suurempi riski onnettomuustilanteessa muulle liikenteelle suuren massan vuoksi.

Esimerkiksi 50–60 tonnin tukkirekka on liikennetilanteessa todella vaarallinen tekijä, jos kuorma pääsee hallitsemattomasti irti ja liikkeelle. Valvonnassa rangaistuksia jaettiinkin muun muassa kuorman varmistamiseen liittyen 38 kappaletta. Kuljettajan ja ajoneuvon asiapaperirikkomuksiin liittyen tavattiin 25 tapausta, joihin piti puuttua.

Ilman korttia, haku päällä

Tämän lisäksi tavattiin kolme ajo-oikeudetonta kuljettajaa ja peräti kahdeksan etsintäkuulutettua henkilöä. Kun tehovalvontajakso oli vain viikon mittainen, voidaan oikeutetusti kysyä, kuinka monta tapausta koko vuoden aikana voitaisiin tehovalvonnalla saada kiinni?

– Kaiken kaikkiaan vuoden 2019 aikana järjestettyjen tehovalvontajaksojen aikana muutokset ovat olleet hyvin vähäisiä, poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta kertoo.

Ajo- ja lepoaikarikkomukset pysyivät tarkastusten määrään suhteutettuna samalla tasolla, samoin ajoneuvoissa todetut epäkuntoisuudet.

Onnisen mukaan tilanne näyttää kuitenkin tältäkin osin edelleen huolestuttavalta. Ajo- ja lepoaikarikkeistä kun on pelkästään valvontajaksojen aikana rangaistu 712 kertaa 136:n ajopiirturirikkomuksen lisäksi. Epäkuntoisuuksista on vuoden 2019 tehovalvonnoissa rangaistu 236 kertaa ja matkan teko on keskeytetty 47:ltä kuljettajalta.

Nyt valvontajakson aikana tarkastettiin yhteensä 1 318 raskasta ajoneuvoa, joista 1 001 kotimaista sekä 317 ulkomaista. Kuljettajille määrättiin kaiken kaikkiaan 330 eri seuraamusta sekä annettiin lisäksi 190 huomautusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt