17-vuotiaille myönnettyjen ajokorttien määrä räjähti lakiuudistuksen jälkeen

Julkaistu:

Vuoden 2018 kesällä astui voimaan uusi ajokorttilaki, joka helpotti ikäpoikkeusluvan saamista.
Kesällä 2018 uudistunut ajokorttilaki helpotti ikäpoikkeusluvan saamista. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta anottavalla luvalla jo 17-vuotiaalle voidaan myöntää ajokortti.

Ennen lakiuudistusta ikäpoikkeusluvalla voitiin myöntää ajokortti ainoastaan tapauksissa, joissa oli ”erityisen painavia” syitä ajokortin myöntämiselle. Nykyään syyksi riittää, että 17-vuotias pääsee kulkemaan esimerkiksi töihin tai harrastuksiin, joihin ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla alle tunnissa.

– Hakijan täytyy päästä liikkumaan esimerkiksi kouluun, töihin, työharjoitteluun tai säännölliseen ja tavoitteelliseen harrastukseen, kertoo erityisasiantuntija Henna Antila Traficomilta.

Ennen lakiuudistusta poikkeuslupia myönnettiin alle kymmenen vuodessa. Myös hakijoita oli huomattavasti nykyistä vähemmän.

Lakiuudistuksen myötä myönnettyjen poikkeuslupien määrä on kuitenkin kasvanut räjähdysmäisesti. Vajaan 1,5 vuoden aikana 17-vuotiaille on myönnetty 10 500 poikkeuslupaa ajokortin saamiseksi.

– Aika merkittävä muutos on siis tapahtunut. Lisäksi meillä on noin 3000 hakemusta jonossa, eli hakemuksia on saapunut viime vuoden heinäkuun jälkeen noin 13 500.

Lakiuudistuksen jälkeen saapuneista hakemuksista noin kolme prosenttia hylättiin. Poikkeuslupaa hakiessa tulee esittää ajokortin tarve esimerkiksi todistuksilla työ- tai opiskelupaikasta.

Antila huomauttaa, että vaikka lupia on myönnetty uudistuksen myötä runsaasti enemmän, on moni hakijoista ollut luvan saadessaan jo liki täysi-ikäinen.

– On hyvä huomioida, että myönnettyjen lupien määrä ei tarkoita sitä, että niin monta 17-vuotiasta olisi nyt liikenteessä.