Kolme neljästä autoilijasta on syksyllä hankaluuksissa tämän pyöräilijöiden virheen vuoksi

Julkaistu:

Syksy
Reilusti yli puolet pyöräilijöistä käyttää ajovaloa, mutta parannettavaa on edelleen.
Liikenneturvan seurantojen mukaan reilusti yli puolella pyöräilevistä on pimeän aikaan ajovalo päällä. Toisaalta punainen takavalo palaa edelleen vain harvalla, noin joka kuudes pyöräilijä käyttää takavaloa.

Pimeän ja sateisen syksyn saavuttua märkä asvaltti imee itseensä tehokkaasti valoa, ja valon vähetessä liikenteessä korostuu näkeminen erityisesti pyöräilijöiden kannalta, sillä he ovat autoon nähden heikommassa asemassa vahingon sattuessa.

Kolme neljästä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta autoilevasta kertoo joutuneensa viimeisen vuoden aikana tilanteeseen, jossa on ollut hankaluuksia havaita valoton polkija. Ongelma on siis aito ja todellinen.

Parannettavaa riittää

Liikenneturvan seurantojen mukaan pyöräilijöiden valojen käytössä on vielä parannettavaa, mutta suunta on oikea.

– Pimeällä, hämärässä, sadekelillä tai kun näkyvyys on muutoin heikentynyt, on pyörän ja pyöräilijän näkyvyys tärkeä turvallisuustekijä. Pyörän valo on tarpeen, polkee sitten pimeällä metsätiellä tai valaistussa taajamassa, huomauttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Pyörässä on oltava vaaleaa valoa näyttävä etuvalo pimeällä tai hämärässä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Etuheijastimen on oltava valkoinen ja takaheijastimen punainen. Etuvalo saa olla kiinteää tai vilkkuvaa valoa näyttävä. Enemmistö valoa käyttävistä pyöräilijöistä suosii kiinteää valoa.

Valon tyylistä riippumatta kannattaa tarkistaa valaisimen suunta niin, ettei valo osoita suoraan vastaantulevien – niin pyöräilijöiden, kävelijöiden kuin autoilijoiden – silmiin. Kun valokeila osoittaa loivasti alaviistoon, nähdään hyvin eteenpäin, muttei häikäistä toisia.

– Vanhempien tehtävänä on varmistaa lapsensa pyörän valot ja heijastimet kuntoon, Piippa muistuttaa.

Laki muuttumassa

Punainen takavalo ei pyörässä ole vielä pakollinen, mutta se lisää pyöräilijän näkyvyyttä pimeän ja hämärän aikaan liikuttaessa. 1.6.2020 voimaan tulevassa uudessa tieliikennelaissa punainen takavalo on jo määritelty pakolliseksi myös pyöräilijöillä.

– Se, että itse näkee polkea eteenpäin ei vielä tarkoita, että muut liikenteessä havaitsisivat sinut. Läheltä piti -tilanne tai muille aiheutunut säikähdys voi helposti jäädä pyöräilijältä itseltään huomaamatta. Ajovaloa on käytettävä aina hämärällä ja pimeällä, vaikka reitti kulkisikin katuvalojen loisteessa, Piippa painottaa.

Syyssäihin kuuluvaa märkyyttä ja liukkautta pyöräilijä pystyy ennakoimaan paremmin maltillisella nopeudella, Piippa kertoo.

Ota kantaa

Oletko joutunut läheltä piti -tilanteeseen ”pimeän” pyöräilijän kanssa?

Olen 70% En ole 30%
Ääniä yhteensä 4241

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt