Saako edellä ajavan ruumis­auton ohittaa? Hautaus­urakoitsija kertoo, mikä on oikea etiketti

rac

Julkaistu:

Hautajaiset
Huomaavaisuus, kunnioittaminen ja turvallisuus ovat hautaussaattueissa kaiken a ja o.
Saako ruumis- eli hautausauton ohittaa?

Muun muassa tähän kysymykseen vastaa varsinaissuomalainen hautauspalvelu, joka on koostanut sosiaalisessa mediassa kiertävät perusvinkit nykypäivän hautaussaattue-etikettiin:
  1. Ruumisauto, jossa on lippu puolitangossa ja arkku vainajatilassa, suorittaa aina vainajan kuljetustehtävää.
  2. Huomioitahan, että ruumisauton perässä saattaa ajaa omaisia saattamassa läheistään. Älä siis jää ajamaan ruumisauton perään ellet ole varma ettei omaisia ole seuraavassa autossa. Omaisia on neuvottu ajamaan lähellä ruumisautoa ja olemaan päästämättä sivullisia saattueen väliin.
  3. Ruumisauton ja saattueen saa ja voi ohittaa. Mikäli haluat osoittaa kunnioitustasi vainajaa ja omaisia kohtaan, voit hidastaa nopeuttasi vasemmalla kaistalla lipun kohdalla ja näin "nyökätä" kohteliaasti. Osoita kunnioituksesi vain mikäli se on turvallista. Ohitettuasi voit osoittaa kunnioitusta myös jättämällä riittävästi välimatkaa ennen palaamista samalla kaistalle kuin ruumisauto.
  4. Ruumisauton kuljettaja on saattueen johtaja ja pyrkii ennakoimaan liikennettä niin, että koko saattue pääsee turvallisesti läpi vihreillä valoilla ja eksymättä. Tästä syystä kuljettaja voi joutua hidastamaan saattueen nopeutta jo hyvissä ajoin ennen valoristeystä.
  5. Muista, että kuljetamme omaisille tärkeää henkilöä, jonka kuolemaa asiakkaamme surevat. Ruumisautot eivät tahallaan ole edessä tai aja hitaasti.
  6. Jonain päivänä voit itse olla saattamassa läheistäsi viimeisellä matkalla. Mieti miltä tuntuisi kohdata epäkohteliasta liikennekäyttäytymistä surusi keskellä.
Lähde: Nousiaisten hautauspalvelu

Ota kantaa

Oletko ohittanut hautaussaattueen?

Olen 24% En ole, mutta olen harkinnut 11% En, enkä edes harkitse 65%
Ääniä yhteensä 42690

Näin autoverolaki määrittelee ruumisauton:

Verovapaan ruumisauton edellytetään olevan hautaustointa harjoittavan omistuksessa oleva ruumiiden kuljetukseen tarkoitettu, väriltään musta, valkoinen tai hopeanharmaa M1-luokan auto, jossa on kiinteällä vetolavalla varustettu kori. Verovapaan ruumisauton ohjaamon ja arkkutilan välillä on lisäksi kiinteä väliseinä. Arkkutilan pituuden on oltava 0,4 metrin korkeudelta vetolavasta mitattuna vähintään 2,1 metriä. Arkkutilassa saa olla enintään yksi istuin yhdelle henkilölle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt