Talvirenkaiden vaihtoaika lähestyy – näiden ohjeiden avulla varmistat, ettet tee tuhoa autolle tai itsellesi

rac

Julkaistu:

Renkaiden vaihtamisessa voi tehdä selkeitä ja karkeita virheitä. Autoliiton ohjeiden avulla varmistat, ettet vaurioita autoasi tai vaaranna turvallisuutta.
Talvirenkaiden vaihtoaika on jälleen edessä. Talvirengaspakko on voimassa nykyisen lainsäädännön mukaan joulukuun alusta helmikuun loppuun. Halutessaan jopa nastarenkaat voi kuitenkin ottaa alle jo marraskuun alussa tai aiemminkin, jos sää- ja keliolosuhteet niin edellyttävät.

Artikkelin videosta näet vaihe vaiheelta, miten talvirenkaat vaihdetaan. Videon ohjeet on koonnut Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kesästä 2020 lähtien talvirenkaiden käyttöpakko perustuu vallitseviin keliolosuhteisiin. Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä, jos sää tai keli sitä edellyttävät – marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Tulevana talvena mennään vielä vanhan aikataulun mukaan.
IS pyysi Autoliiton koulutuspäällikköä Teppo Vesalaista kertaamaan, miten renkaat vaihdetaan oikeaoppisesti. Vesalaisen ohjeiden avulla vältät virheet.

Näin vaihdat talvirenkaat

 1. Valitse renkaiden vaihtamiselle tasainen paikka. Kun olet pysäköinyt sopivaan kohtaan, laita käsijarru päälle ja vaihde ykköselle – tai automaattivaihteisto P-asentoon. Käytä aina käsijarrua!
 2. Varmista, että auto pysyy paikoillaan asettamalla pyöräkiilat. Jos vaihdat oikeaa takarengasta, pyöräkiilat tulevat vasemman eturenkaan kummallekin puolelle. Jos vaihdat esimerkiksi vasenta eturengasta, pyöräkiilojen paikka on oikean takarenkaan ympärillä. Jos tuettava rengas on ajettu kiinni reunakiveen, yksi pyöräkiila renkaan vastakkaiselle puolelle riittää.
 3. Löysää pultteja hiukan jo ennen auton nostamista.
 4. Aseta tunkki käyttöohjekirjassa ohjeistettuun oikeaan nostokohtaan auton alle ja varmista, että tunkin kumityyny on paikoillaan. Nosta auto rauhallisesti.
 5. Pyöritä pultit yksitellen auki ristikkoavaimella. Kun poistat yhden pultin, jatka irrottamalla vastakkaisella puolella oleva pultti. Aseta pultit huolellisesti pystyasentoon, jotta kierteet pysyvät puhtaina. Ennen kuin kierrät viimeisen pultin irti, aseta ohjuritappi tukemaan rengasta. Aseta vielä lopuksi toinen ohjuritappi navan vastakkaiselle puolelle ensimmäisestä tapista katsottuna. Jos vaihdat renkaita usein moneen autoon, kannattaa harkita akkukäyttöisen mutterinvääntimen hankkimista.
 6. Irrotettuasi pyörän, varmista, ettei vanteessa mahdollisesti käytettävä soviterengas jää kiinni pyörännapaan. Tarkista samalla jarrupalojen kunto ja navan puhtaus.
 7. Tarkista talvirenkaiden urasyvyydet, renkaiden ikä ja pyörimissuunta. Huolehdi, että käytät talvipyörien kiinnittämiseen oikeita, eli kyseisiin vanteisiin soveltuvia pultteja. Jos olet merkinnyt viime talvena käyttämäsi rengaspaikan, niin vaihda renkaiden paikkoja vaihtamatta kuitenkaan pyörimissuuntaa. Eturenkaat tulevat taakse ja takarenkaat eteen.
 8. Aseta rengas paikalleen. Ohjuritapit auttavat myös tässä. Kierrä pultit ensin sormin paikoilleen niin, että yhden pultin kiristämisen jälkeen kiristät vastakkaisen pultin. Kiristä vielä pultit vastaavassa järjestyksessä ristikkoavaimella käsivoimin.
 9. Laske auto tunkilla alas ja ota tunkki pois.
 10. Kiristä pultit momenttiavaimella. Sopivalla kiristysmomentilla varmistat, että rengas tulee riittävän tiukkaan ja on samaan aikaan helppo irrottaa seuraavalla kerralla. Liian tiukkaan kiristetyt pultit tai mutterit saattavat vaurioitua, tai vaurioittaa vannetta.
 11. Käy vielä renkaiden vaihtamisen jälkeen tarkistamassa rengaspaineet. Löydät oikeat paineet käyttöohjekirjasta, kuljettajan puolelta ovenpielestä tai polttoaineen täyttöluukun kannesta. Autoliitto suosittelee käyttämään talvirenkaissa 0,2 baria suosituspaineita korkeampia paineita.
 12. Noin 100–200 kilometrin ajon jälkeen jälkikiristä pultit vielä kertaalleen momenttiavaimella.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt