Nyt kesä on viimeistään ohi – tiesitkö tämän peräkärryn käytöstä mökkikauden päättyessä?

Julkaistu:

Liikenneturvallisuus
Peräkärryn käytössä on muutakin muistettavaa kuin suurin ajonopeus.
Mökkikauden kulta-aikaa on kesä, mutta nyt se on eittämättä tältä vuodelta ohi. Syksyn saapuessa mökeillä valmistaudutaan talveen, ja erilaiset tavarakuljetukset ovat taas ajankohtaisia.

Mökkikauden päättyessä monella on edessään jos jonkinlaista siirtourakkaa tai pihan putsausta ennen talvea. Erilaisten taakkojen kuljetustarve kasvaa huomattavasti. Esimerkiksi veneitä siirrellään nyt paljon talviteloille.

Liikenneturvasta halutaan muistuttaa, ettei pakettiautossa tai kevytperävaunuissa saa kuljettaa ihan mitä ja miten paljon vain, vaikka kuljetuslista olisi kuinka pitkä. Erityisesti kuormansidontaan tulee kiinnittää tarpeeksi huomiota.

Maksimikuormaan vaikuttavat sekä vetoauton että mahdollisen kärryn ominaisuudet. Peräkärryä vedettäessä on aina muistettava myös 80 km/h nopeusrajoitus.

Katse rekisteriotteeseen

Jokaisen auton rekisteriotteeseen on merkitty kyseiselle autolle suurin sallittu kantavuus ja vetomassa – eli kuinka suuren massan autolla saa kuljettaa tai vetää tavaraa vaunussa. Perävaunu on aina kuormattava siten, että paino kohdistuu alas vetokuulaan, eikä koskaan ylöspäin.

Alas suuntautuva voima saa nykyisin olla enintään 10 prosenttia perävaunun akseleille sallitusta massasta, tai enintään 1 000 kilon massaa vastaava voima, pienemmän voimista ollessa määräävä.

Huomioi myös, että täyteen lastatun kevytperävaunun kokonaismassa tulee olla mainittu rekisteriotteeseen. Autolle määrättyä vetokykyä ei tietenkään saa ylittää.

- Kilomäärät ovat pienemmät jarruttomille kuin jarrullisille peräkärryille. Lastauksessa on myös huomioitava itse kärryn paino, joka on laskettava mukaan kokonaismassaan, selventää yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen Liikenneturvasta.

Omamassasta riippuen kevytperäkärryllä voi kuljettaa noin 400-500 kiloa tavaraa. Lehti- ja risukuormat ovat kevyitä, mutta esimerkiksi kuutio multaa painaa jo noin 1 300 kg ja kiviainekset noin 1 500 kg. Nämä ylittävät kevytperäkärryn kokonaismassankin yli kaksinkertaisesti. Liian raskaaksi kuormatun peräkärryn kanssa liikkumisen vaarana on, että kärry alkaa viedä autoa, eikä päinvastoin. Silloin on tilanteesta leikki kaukana.

Ota kantaa

Omistatko perävaunun?

Omistan, ja käytän sitä säännöllisesti 47% Omistan, mutta käytän sitä harvoin 22% En omista, lainaan tai vuokraan tarvittaessa 21% Jätän vetotyöt muiden tehtäväksi 10%
Ääniä yhteensä 19360

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt