Ensilumet Suomessa ja talvirenkaiden pakkovaihtoaikakin lähestyy – mutta tiedätkö jo mikä kaikki muuttuu ensi vuonna?

Julkaistu:

Talvirenkaat
Talvirenkaat vaihdetaan alle nyt viimeisen kerran nykyisen lainsäädännön alla. Ensi vuonna puhaltavat jo uudet tuulet.
Vielä tänä vuonna suomalaisten suosimia nastarenkaita saa käyttää marraskuun ensimmäisestä päivästä lähtien tai keliolosuhteiden niin vaatiessa aiemminkin. Ja joulukuun alusta lähtien talvirenkaat ovat tuttuun tapaan jo pakolliset.

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä 2020 tieliikennelaki kuitenkin muuttuu ja sen myötä muuttuvat myös talvirenkaisiin liittyvät määräykset.

Uuden lain myötä talvirenkaiden käyttövelvoite laajenee marraskuulle ja maaliskuulle, mutta kuitenkin niin, että talvirenkaita on käytettävä, jos sää tai keli sitä edellyttää.
Vaikka vapaus rengasvalintojen suhteen kasvaa lakimuutoksen myötä, tervettä järkeä ei pidä unohtaa, vaan renkaat valitaan aina liikenneturvallisuuden näkökulmasta.

– Talvella ei saa jatkossakaan ajaa kesärenkailla, vaikka varsinainen talvirengaspakko poistuukin. Keliperusteisuus ja oman harkinnan käyttäminen renkaiden vaihtamisen suhteen ei tarkoita sitä, että talvirenkaita ei tarvitse käyttää lainkaan, muistuttaa Teknisen Kaupan Liiton rengasvalmistajien jaoston puheenjohtaja Pauli Mikkola Continental Rengas Oy:stä.

Autoilijoille on tarjolla muun muassa ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja all season -renkaita. Ne eivät kuitenkaan takaa riittävää pitoa Suomen talvessa, vaan turvalliseen ajoon vaaditaan pohjoismaiseen talveen sopivat renkaat.

– All season -renkaita voi halutessaan käyttää ”välikelin” renkaina ennen talvirengaskautta ja talvikauden jälkeen ennen kesärengaskautta. Silloin käytössä olisi vuoden aikana kolme rengaskertaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt