Onko järkevää omistaa sekä nasta- että kitkarenkaat? ”Tuntuu rahan haaskaamiselta” - Autot - Ilta-Sanomat

Onko järkevää omistaa sekä nasta- että kitkarenkaat? ”Tuntuu rahan haaskaamiselta”

Suomalaisten talviautoissa on tutkimusten mukaan useimmiten nastarenkaat, mutta kitkarenkaillakin on oma suuri ja vannoutunut käyttäjäkuntansa.

Kitkat vai nastat? Ikuisuuskysymys saa ensi vuonna uusia ulottuvuuksia, kun laki sallii aina ”kelin mukaiset” kumit, päivämääristä sen enempää riippumatta.­

6.10.2019 15:50

Rengasvalintaan vaikuttavat – tai ainakin siihen pitäisi vaikuttaa – muun muassa kuljettajan ajokokemus, auton varustelu ja ajettavat reitit. Esimerkiksi nastarengas on talvella vakaa ja turvallinen vaihtoehto. Se päihittää nastattoman eli kitkarenkaan etenkin jäisellä tiellä ja kovaksi pakkautuneella lumella sekä silloin, kun keli ja lämpötila vaihtelevat suuresti.

Toisaalta, kun kuljettaja tietää mitä tekee, on kitkarengaskin erittäin hyvä valinta. Nastaton rengas tarjoaa esimerkiksi ajomukavuutta ja on hiljainen sekä polttoainetaloudellinen vaihtoehto.

Uuden lain myötä vuoden päästä talvella voidaan kuitenkin käyttää nastarenkaiden ja pohjoismaisten kitkarenkaiden sijasta kelin niin salliessa myös Keski-Euroopan kitkarengasta, ns. välikelin rengasta ja jopa kesärengasta.

Onko siis jatkossa kitkarengas fiksuin valinta, sillä renkaanvaihdon aikataulu on silloin joustavin mahdollinen?

– On totta, että kitkarengasta käyttävät asiakkaat tulevat syksyllä renkaanvaihtoon aiemmin kuin nastarenkaiden omistajat, mikä tasaa kysyntää palvelupisteissä. Keväällä kitkarenkailla voi halutessaan ajaa niin kauan, kunnes tiet kunnolla lämpenevät, Vianorin Business Area Manager Vesa Laitinen sanoo.

– Tärkeintä on muistaa, että Suomessa tarvitaan erikseen kesä- ja talvirenkaat. Kitkarengas on esimerkiksi vesisateessa turvattomampi kuin laadukas kesärengas.

Eli paras vaihtoehto olisikin omistaa sekä nasta- että kitkarenkaat?

– Tämä pitää osittain paikkansa, mutta tuntuu rahan haaskaamiselta. Optimitilanteessa syystalven ja kevättalven voisi ajaa kitkarenkaalla ja keskitalven nastallisella renkaalla. Kulutettua rahamäärää ajatellen en tiedä, onko tällainen kikkailu todella sen väärti, Nokian Renkaiden Matti Morri pohtii.

– Kitkarenkaiden sopivuus Suomen talviin riippuu siitä, miten paljon lunta ja jäätä on ja missä kunnossa tiet ovat. Sivuteiden kunnossapito on jo nyt heikkoa. Jos tilanne vielä huononee ja hoito keskittyy pääteihin, nastarenkaiden tarjoama pito on sivuteillä entistä tärkeämpää, Morri jatkaa.

– Joka tapauksessa on hyvin tärkeää käyttää pohjoismaisiin oloihin kehitettyjä ja valmistettuja talvirenkaita. Esimerkiksi Keski-Eurooppaan tarkoitetut talvirenkaat tai niin sanotut all season -renkaat eivät toimi kunnolla Suomen olosuhteissa, Laitinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?