Uutuuskirja: Ahtisaaren virka-Mersun erikoisvarustelun määrittelyssä kului lähes vuosi

Julkaistu:

Virka-auto
Päätös panssaroidun turva-auton hankinnasta tehtiin ilmeisesti jo presidentti Mauno Koiviston aikana, juuri ilmestynyt Mercedes-Benzin historiaa Suomessa summaava uutuuskirja kertoo.
Massiivisen panssarikorisen Mercedes-Benz 600 SEL:n ostaminen valtiolle oli aikansa mediatapaus, jonka taustoja valotetaan nyt uudessa Mercedes-Benz Suomen teillä 1939-2019 -kirjassa.

Erikoisauton luovutusta edelsi kirjan mukaan noin vuoden mittainen jakso, jonka aikana auton erikoisvarustelu määriteltiin yhdessä Tasavallan Presidentin kanslian kanssa ja jolloin tehdas laati autolle yksilöllisen tuotantosuunnitelman.
Auton tarkkoja varusteita merkkihistoriikki ei kommentoi, mutta kertoo, että presidentti Ahtisaaren käyttöön tullut Mercedes-Benz valmistettiin suljetulla tuotantolinjalla ja se täytti kyseisen autotyypin tuolloin voimassa olleen korkeimman turvaluokituksen vaatimukset.

Käytännössä Ahtisaaren MB 600 SEL kesti siis ainakin tavallisimmat käsiasein ja räjähteillä tehdyt hyökkäykset. Aiemmin niin järeää varusteltua ei oltu pidetty Suomessa juurikaan tarpeellisena edes presidenttitason virka-autojen osalta.
Presidentillisen Mersun saapuminen Suomeen oli lama-ajan Suomessa joka tapauksessa sen kokoluokan tapaus, että lehdistö päivysti kesällä 1994 Turun satamassa, jonne oli kiirinyt tieto erikoisauton saapumisesta.

Media sai vetää kuitenkin väijyssään vesiperän, sillä kirjan mukaan presidentin autonkuljettaja ja Vehon edustaja toivat auton Saksasta Finnjet-laivalla suoraan Helsinkiin, ohi lehdistön.
Myöhemmin tapahtuneessa luovutuksessa presidentti Ahtisaari osoitti kirjan mukaan suurta kiinnostusta uuden turva-autonsa ominaisuuksiin ja kutsui myös joukon auton parissa työskennelleitä henkilöitä Linnan juhliin.

Kun presidentin kanslia hankki myöhemmin presidentille uuden turva-auton, Ahtisaaren 600 SEL ostettiin takaisin Veholle, jonka omistukseen se myös jäi.

Ota kantaa

Muistatko Ahtisaaren virka-Mersun?

Hyvin 35% Hämärästi 28% En todellakaan 36%
Ääniä yhteensä 2331

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt