Rattijuoppo vetosi lakiin ja vaati saada alkolukon – kaksi käryä 35 minuutissa teki päätöksen oikeudelle helpoksi - Autot - Ilta-Sanomat

Rattijuoppo vetosi lakiin ja vaati saada alkolukon – kaksi käryä 35 minuutissa teki päätöksen oikeudelle helpoksi

Humaltuneena autoa ajanut nainen määrättiin ajokieltoon. Laki mahdollistaisi hänelle valvotun ajo-oikeuden, mutta kaksi käryä reilussa puolessa tunnissa oli liikaa oikeuslaitoksen mielestä.

Törkeästä rattijuopumuksesta tuomittu voi saada alkolukon, mutta tuoreen oikeuskäsittelyn perusteella ei ihan automaattisesti.

30.9.2019 6:53

Noin 35-vuotias nainen tuomittiin käräjäoikeudessa puolentoista vuoden mittaiseen ajokieltoon saatuaan tuomion kahdesta törkeästä rattijuopumuksesta ja kortitta-ajosta.

Nainen sai myös neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion ja maksettavaksi 60 päiväsakkoa. Sakkosummaksi tuli 1 260 euroa.

Nainen kärysi ratista viime helmikuussa samana päivänä kaksi kertaa. Ensin hän jäi kiinni moottoritiellä Hämeenlinnassa klo 17.50. Promillet olivat 2,54. Hänet määrättiin saman tien väliaikaiseen ajokieltoon.

Kului 35 minuuttia ja nainen jäi jälleen kiinni humaltuneena ajamisesta. Nyt hän oli Hämeenlinnan keskustassa. Promilleiksi mitattiin 1,92. Hänellä ei ollut enää voimassa olevaa ajolupaa, koska se oli hetki aiemmin otettu pois.

Kesäkuisessa oikeudenistunnossa nainen tunnusti rikoksensa ja hänet tuomittiin syyttäjän vaatimusten mukaisesti. Oikeudessa hän kertoi hakeutuneensa päihdehoitoon.

Kortin menetys toi ongelmia arkeen. Nainen oli kuljettanut lapsiaan harrastustensa pariin. Hän oli tehnyt myös työmatkansa autolla.

Tuomittu haki muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun valittamalla siitä Turun hovioikeuteen. Hän toivoi ehdottoman ajokiellon muuttamista alkolukolla valvotuksi ajo-oikeudeksi.

Alkolukolla valvottu ajo-oikeus voidaan myöntää törkeään rattijuopumukseen syyllistyneelle, jos ajokieltoon määrättävä sitä vaatii.

Ajokorttilain kyseistä lainkohtaa muutettiin vuosi sitten. Voimaan se astui kesäkuun alussa. Valvottuun ajo-oikeuteen määrätyllä on oltava asuinpaikka Suomessa, eikä hän saa olla muusta syystä ajokiellossa.

Tässä tapauksessa nainen oli määrätty klo 17.50 väliaikaiseen ajokieltoon, joka oli voimassa, kun hän 35 minuuttia myöhemmin kärysi uudelleen. Hovioikeus totesi, että ensimmäisen käryn jälkeen määrätty väliaikainen ajokielto ja sen rikkominen estivät alkolukon määräämisen, eikä nainen näin saanut valvottua ajo-oikeutta.

Turun hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Hovioikeus antoi ratkaisunsa viime torstaina.

Korttinsa nainen saa takaisin ensi vuoden elokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?