Uusista täyssähköautoista tämän hetken edullisimpiin kuuluva Renault Zoe on kokenut merkittävän uudistuksen, jossa on parannettu niin itse sähköautoiluun kuin myös kuljettajakokemukseen liittyviä ominaisuuksia.
Oleellisimpia näistä ovat uusi ja aiempaa selvästi suurempi akku, sekä mitä ilmeisimmin lisävarusteeksi asemoituva pikalatausmahdollisuus.
Uusi e-shifteriksi nimetty ajosuunnan valitsin sisältää myös eräänlaisen ajotyylivalitsimen.
Käytännössä Zoe tarjoaa nyt Renaultin mukaan kertalatauksella ja kesäolosuhteissa jopa lähes neljänsadan kilometrin toimintamatkan – mikä alkaa pikkuhiljaa riittää jo varsin varsin monenlaisiin käyttöprofiileihin.
Kun tähän yhdistää Suomen pitkillä etäisyyksillä erittäin tarpeellisen CCS-standardin mukaisen pikatausmahdollisuuden ilmaantumisen, latautuu Zoen ajoakkuun parhaimmillaan jopa 150 kilometrin edestä virtaa vain puolessa tunnissa.
Kokonaisuutena voi sanoa, että Renault hyppää nyt Zoellaan luokkaan, jossa varsin pitkäkin kertamatka taittuu kohtuullisesti yhden lataus- eli lounastauon kera.
Kojelauta on ottanut reilun askeleen eteenpäin niin miellyttävyydessä kuin nykyaikaisuudessakin. Ilahduttavaa on myös panostus äänieristykseen.
Uuden Zoen kulutuslukemia sekä lataamisen käytännön yksityiskohtia ei kuitenkaan ollut ensitestin puitteissa mahdollista luotettavasti testata, mutta aikaisempien kokemuksien valossa sopii kuitenkin arvailla, että talvella isoakkuisen Zoen kertatoimintamatka lienee karkeasti noin 300 kilometrissä.
Aiempaa isommasta akusta huolimatta itse moottorit ovat uudessa Zoessa entiset. Ajoltaan täyssähkö-Renault on tutun vaivaton, varsinkin tehokkaammalla konevaihtoehdolla ruksittuna. Uutuutena Zoeen ovat ilmestyneet uusi jarrutuslataustila (eli ns. B-mode) sekä myös automaattinen käsijarru. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Zoella voi nyt ajaa pitkiäkin matkoja jopa kokonaan jarrupolkimeen ja käsijarruun koskematta.
Täysdigitaalinen mittaristo kuuluu vakiona myös halvimpaan perusmalliin. Sama taulu tulee myöhemmin saataville muihinkin Renault-malleihin.
Myös digitaalisten avustimien kirjo on lisääntynyt. Uutena herkkuna tarjolla on esimerkiksi nopeusrajoituksen tunnistus. Ja toki Zoesta voi löytää mm. automaattiset kaukovalot sekä kaista- ja pysäköintiavustimetkin.
Keskinäyttö on kasvanut reilusti, mikä helpottaa lähes kaikkien toimintojen käyttämistä. Älypuhelin liittyy pariksi niin Applen kuin Androidinkin kanssa.
Ulkonäöllisesti uuden Zoe-polven muutokset ovat verraten hillittyjä ja keskittyvät keulaan.
Isossa kuvassa ero edelliseen ei ole valtava, mutta silti selvä. Suurin hyppäys on tapahtunut valoissa, joiden muodot ja tekniikka pohjautuvat nykymuodin mukaisesti nyt kokonaan ledeihin.
Sisällä ja siellä erityisesti edessä muutos vanhaan onkin sitten jo suurempi. Entisen täysmuovisen kojelaudan tilalla on kivan arkikoreaa kangasverhoilua, minkä ohella vanha kapea mittaristo on korvattu huomattavasti aikuisemmalla ja muokattavammalla 10-tuumaisella täysdigitaaliversiolla. Keskikojelaudan kosketusnäyttö on perusmallissa 7-tuumainen ja paremmissa versioissa 9,3-tuumainen.
Ilahduttavaa on, ettei esimerkiksi ilmastointilaitteen säätöjä ole piilotettu kosketusnäytön valikoihin, vaan tärkeimmät nappulat löytyvät myös fyysisinä.
Avainkortti on nyt Renaultin muun malliston mukainen. Muuten hyvä, mutta näppärä esilämmitysnappula on jätetty pois.
Lievää takapakkia on sen sijaan otettu auton avainkortissa, joka on vaihtunut Renault’n nykylinjan mukaiseen malliin.
Muutoksessa ei olisi muuten moitittavaa, mutta täyssähköautossa erittäin kätevää esilämmitystoimintoa ei voi enää kauko-ohjata vanhaan tapaan manuaalisesti avaimesta, eli satunnainen käyttäjä joutuu nyt lataamaan itselleen kännykkäsovelluksen tai vaihtoehtoisesti ajastamaan auton lämmityksen etukäteen.
Tilaa Zoessa on siinä missä ennenkin, eli ulkomittoihin nähden hyvin. Pientä natinan aihetta on lähinnä etuistuimien lautamaisessa muotoilussa, joka ei oikein tue auton kiitettäväksi kasvanutta kertatoimintamatkaa niin sanotusti parhaalla mahdollisella tavalla.
Takajalkatilaa on tarjolla auton ulkonäköön verrattuna jopa hämmästyttävän paljon. Uutuutena takapenkkiläisiä hemmotellaan nyt ikiomilla usb-pistokkeilla.
Suomessa uuden Zoen myynti alkaa vielä tämän vuoden puolella, kunhan mallin hinnat on ensin saatu laskettua.
Toiveet kohtuuhinnasta ovat suuret, sillä teknisesti Zoe on nyt tasolla, joka riittäisi aikan monen suomalaisen arkikäyttöön enemmän kuin mainiosti.
Renault Zoe Z.E. 50 (R135)
Moottori sähkö, 100 kW (135 hv), 245 Nm
Suorituskyky 0-100 km/h 9,5 s, huippunopeus 140 km/h
Kulutus 0,0 l/100 km
CO2-päästöt 0 g/km
Voimansiirto A, etuveto
Mitat p 4084 mm, l 1730 mm, k 1562 mm, akseliväli 2588 mm, omamassa 1502 kg, tavaratila 338-1225 l akun energiasisältö 52 kWh
Hinta ilmoitetaan myöhemmin