Matkailuautojen veroihin ehdotettu rajuja korotuksia – Yle: 20 000 euroa per auto, hallituksen ”harkittava vakavasti”

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus on saanut harkittavakseen verohelpotuksista nauttivien matkailuautojen saattamisen jälleen täyden veron alaiseksi, kertoo Yleisradio.

Matkailuajoneuvojen lisäverottaminen on noussut jälleen tapetille. Toistaiseksi mitään päätöksiä ei kuitenkaan ole tehty.

19.9.2019 16:04

Ylen saamien tietojen mukaan valtiosihteerien nimissä tehdyssä työryhmäraportissa kehotetaan hallitusta harkitsemaan vakavasti vielä toistaiseksi tekemättä jääneiden, mutta muutoin valmiiksi listattujen ”yritystukien” leikkaamista.

Kyseinen lista liittyy samaan kokonaisuuteen, jonka puitteissa hallitus on jo päättänyt ns. parafiinisen lähipäästöttömän dieselin alempaan verokantaan puuttumisesta eli käytännössä dieselpolttoaineen kuluttajahinnan korottamisesta.

Dieselin ohella samassa listassa on myös matkailuautojen, ruumisautojen sekä eläinlääkintäautojen verotuki eli käytännössä kyseisten autojen Suomeen rekisteröinnin yhteydessä maksettava autovero ja sen nostaminen mahdollisesti täysimääräiseksi saakka.

Ylen mukaan Rinteen hallitukselle on kerrottu, että menetetyksi keskimääräiseksi autoverotuotoksi arvioidaan matkailuautojen kohdalla 20 000 euroa per auto. Valtiosihteerit ovatkin sitä myöten esittäneet mahdollisuutta autoveron laajentamiseen myös matkailuautoja koskevaksi.

Matkailuautoista on dokumenteissa lisäksi mainittu kuluttajan valtiolle maksama käyttövero eli kansan suussa usein dieselveroksikin kutsuttu kiinteä ulosottokelpoinen päivämaksu.

Käyttövoimaveroa voitaisiin Ylen mukaan korottaa matkailuautoissa yksinkertaisesti siten, että kyseiset ajoneuvot siirrettäisiin lainsäädännössä pakettiautoista huomattavasti korkeammin verotettujen henkilöautojen veroluokkaan.

Toistaiseksi mistään matkailuautoja koskevasta veromuutoksesta ei ole päätetty ja asia on niin sanotusti pöydällä. Aihe noussee kuitenkin jälleen esille viimeistään liikenteen verotuksen ja siten myös autoverolain kokonaisuudistuksessa, joka on IS:n tietojen mukaan tulossa päätöksenteon ensivaiheisiin vuosina 2020-21.

MUOKATTU 20.9. klo 10:17; lisätty juttuun tarkennukseksi viimeinen kappale.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?