Milloin taksilla ajaminen tulee halvemmaksi kuin oma auto?

Vertailun esimerkkihenkilö ajaa joka arkipäivä edestakaiset työmatkat sekä kaksi kauppamatkaa per viikko.

Enemmän ajavalle oma auto on edelleen todennäköisesti taksia edullisempi vaihtoehto ja tuo myös tietynlaista joustoa arkeen. Tuliterää autoa arvostavan kaupunkiasujan osalta tilanne voi kuitenkin olla eri.

18.9.2019 6:55

Muun muassa rahoituspalveluihin sekä oman talouden hallintaan liittyviä tutkimuksia ja analyyseja tekevä Vertaaensin on tehnyt laskelman, jonka mukaan taksin käyttö voi tulla kannattavammaksi kuin oma auto, mikäli taksin käyttämisen vaihtoehtona on tuliterä, rahoituksella hankittu reilusti yli 30 000 euron bensiinikäyttöinen henkilöauto jolla ajetaan vuodessa noin 9 000 kilometriä.

Tuloksen taustalla on ennen kaikkea uuden auton arvonalenema, sillä pelkästään sen hinnalla ajelee taksilla jo yli 3 500 kilometriä vuodessa. Kun tähän lisätään keskiarvon mukaiset polttoaineet (750 km/kk, 68 euroa) päästään jo yli 4 000 taksikilometriin vuodessa.

Kaikkiaan laskelmassa päästään auton omistamisen osalta noin 730 euron kuukausikustannuksiin. Taksilla vastaavat ajot hoituvat laskelman mukaan kympin edullisemmin.

Autoilun kustannukset Vertaaensin-palvelun julkaiseman laskelman mukaan:

  • Lyhennyksen korkokulu 72 euroa (lyhennys 600 euroa)

  • Arvonalenema 412 euroa

  • Polttoaineet 68 euroa

  • Huollot, vakuutukset, katsastus, pysäköinti 178 euroa

  • Auton kulut yhteensä 730 euroa kuukaudessa

Laskelmissa on on oletettu, että uusi auto maksaa 33 000 euroa ja sen keskikulutukseksi lasketaan 6 litraa sadalla kilometrillä. Arvioidut vuosittaiset ajokilometrit ovat 9 000 km (työmatka-ajot 21 km päivässä + kauppakäynnit ja satunnaiset pidemmät matkat 2-4 kertaa vuodessa).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?