18-vuotiaan kuskin riskikerroin liikenteessä on melkoinen – ”tilastot ovat hätkähdyttäviä”

Julkaistu:

Liikenneturvallisuus
Henkilöautoa ajavalla 18-vuotiaalla on nelinkertainen riski joutua liikenneonnettomuuteen verrattuna yli 25-vuotiaisiin.
Ajotaidot kehittyvät kuitenkin nopeasti, sillä liikennevahinkojen riski pienenee, kun ajo-oikeus on ollut viisi vuotta, selviää Pohjola Vakuutuksen tilastoista. Nuorissa ikäluokissa vakavat vahingot korostuvat, sillä alle 24-vuotiaat kuskit ovat mukana myös joka viidennessä kuolemaan johtaneessa kolarissa.

– Tilastot ovat hätkähdyttäviä. On kuitenkin lohdullista huomata, että ajotaidot karttuvat varsin nopeasti kokemuksen myötä, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaista vastaava johtaja Hanna Hartikainen sanoo yhtiön julkistamassa tiedotteessa.

Nuorille kuskeille tyypillisimpiä vahinkoja ovat peräänajot ja tieltä suistumiset. He myös yliarvioivat omat ajotaitonsa ja ottavat tavallista enemmän riskejä. Muun muassa suistumisonnettomuuksien määrä selittyy edellä olevista syistä.

Autokoululaisten harjoittelu ajoradoilla on myös vähentynyt viime vuosina, koska se ei ole enää pakollista ajokorttia suorittaessa.

– Simulaattoriharjoittelu on hyvä lisä harjoitteluun, mutta se ei korvaa liukkaan kelin harjoittelua oikealla ajoradalla, sanoo Autokoululiiton puheenjohtaja Jukka Kiviniemi.

Kannustaakseen nuoria turvalliseen autoiluun Pohjola Vakuutus, Autokoululiitto ja parikymmentä ajorataa ympäri Suomen aloittavat yhteistyön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt