Autoilija, oletko koskaan kokenut maantiehypnoosia? – näin se syntyy

Julkaistu:

LIIKENNE
Kaupungissa ajaminen vaatii herkeämätöntä tarkkaavaisuutta, mutta onko ajaminen maaseudun rauhassa jotenkin helpompaa?
Ajonopeudet kaupungeissa vaihtelevat, mikä tutkimusten mukaan myös nostaa autoa ajavan vireystasoa verrattuna köröttelyyn tasaisella nopeudella.

Kokemattomalle kuskille kaupunkiajo voi olla kuormittavaa. Yksi merkki korkeasta kognitiivisesta kuormituksesta on näkökentän kaventuminen. Myös kuljettajan kyky havainnoida liikenneympäristöä heikentyy, mikä lisää onnettomuusriskejä merkittävästi erityisesti kaupunkiajossa.

Onko yksinkertaisemmassa liikenneympäristössä eli maaseudun maanteillä ajaminen jotenkin helpompaa?

Ei välttämättä, Liikenneturvan suunnittelijat Ida Maasalo ja Jyrki Kaistinen arvioivat blogitekstissään.

Pitkässä, yksitotiseksikin käyvässä ajossa kuljettajan vireystila saattaa herpaantua vähitellen ja ajatukset lähteä vaeltamaan, blogitekstissä mainitaan.

”Ajatukset karkailevat helposti, kun matka on tuttu, alla yksitoikkoinen moottoritie tai autossa istutaan yksin. On esitetty, että keskimäärin kuljettajien mieli vaeltaa pois ajosta jopa 35 prosenttia ajamisen aikana.”

Jos kuljettaja ei jälkikäteen muista, mitä ajetulla osuudella tapahtui, tällaista tilaa kutsutaan maantiehypnoosiksi.

”Kokeneelle kuljettajalle tyypillisiä automatisoituneita toimintoja ovat nopeuden säätely, kaista-ajo ja etäisyyden ylläpito edellä ajavaan.”

”Ympäristön tuttuus ja yksitoikkoisuus lisäävät kuljettajan ”automaattista ajamista”, mikä saattaa osin selittää sitä, että kuljettajat kolaroivat todennäköisimmin lähellä omaa kotiaan.”

Kursivoidut sitaatit ovat peräisin Maasalon ja Kaistisen blogitekstistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt