Autoalalta tuttu tekijä laajentaa lastenvaunuihin – sähkömoottori mukana!

Julkaistu:

KEHITYS
Autoalalta tuttu monialajätti Bosch tuo sähköisen voimansiirron lastenvaunuihin.
Jotkin pienten lasten vanhemmat saattavat tämän jo tietääkin, mutta muille lienee uutinen, että sähköavusteisten lastenvaunujen kysyntä on kasvamassa. Nyt autojen ja polkupyörien lisäksi myös lastenvaunuihin on kehitetty sähköisen voimansiirron lisäksi paljon turvallisuuteen ja mukavuuteen liittyviä ominaisuuksia kuten työntöapu, automaattinen jarrutoiminto, älypuhelinsovellus bluetooth-yhteyksin sekä lukuisia älysensoreita.

Saksalaisen monialajättiyritys Boschin lasta odottaville ja pienten lasten vanhemmille teettämästä kyselystä kävi ilmi, että 90 prosenttia vastaajista piti mukavuutta ja turvallisuutta avainkriteereinä lastenvaunujen valinnassa.

– Sähköinen lastenvaunujärjestelmä yhdistää Boschin osaamista eri liiketoiminta-alueilta. Olemme käyttäneet samoja teknologia- ja laatuvaatimuksia kuin esimerkiksi autoteollisuudessa. Lastenvaunut on muun muassa testattu tuulitunnelissa, kertoo Boschin Mobility Solutions -liiketoimintayksikön johtaja Stefan Hartung.

Järjestelmä lanseerataan vuoden 2020 alkupuolella yhteistyössä ruotsalaisen lastenvaunuvalmistajan Emmaljungan kanssa.

Kaksi sähkömoottoria

Boschin lastenvaunujärjestelmä toimii ilman ylimääräisiä vipuja tai painallusnappeja. Järjestelmän voimansiirtoyksikkö yhdistää kaksi sähkömoottoria taka-akseliin, Bluetooth-moduulin ja sensorijärjestelmän. Sensorit, jollaisia käytetään myös älypuhelimissa, mittaavat esimerkiksi vaunujen nopeutta ja kiihtyvyyttä samalla kun ne arvioivat, minkälaisella alustalla liikutaan. Algoritmeja käyttämällä ne yrittävät arvioida mahdollisimman tarkasti sekunnin murto-osissa, mitä äiti tai isä haluavat tehdä seuraavaksi.

Ylämäessä moottorit työntävät automaattisesti vaunuja samalla tavalla kuin sähköpyörä toimii. Alamäessä moottorit taas auttavat jarrutuksessa kuten hybridi- ja sähköautoissa. Jos vanhemman ote vaunusta lipeää, moottorin jarru estää sitä vierimästä hallitsemattomasti ja sähkömekaaninen lukko lukitsee pysäköintijarrun.

Sähköavusteisuus paitsi lisää turvallisuutta ja mukavuutta, myös parantaa lastenvaunujen ergonomiaa. Käyttäjätestaus on osoittanut, että sähköinen lastenvaunujärjestelmä parantaa vanhempien ryhtiä, koska vastatuuleen, ylämäkeen tai vaikeassa maastossa eteneminen vaatii vähemmän ponnistelua. Vaunuja työnnetään lopulta paljon vain yhdellä kädellä, esimerkiksi jos pidetään kädestä vanhempaa, vierellä kävelevää lasta.

Älypuhelimella yhteys

Älypuhelimen sovelluksen avulla käyttäjät voivat valita sopivan sähköisen avustuksen kolmen eri tason välillä. Sovellus kommunikoi järjestelmän kanssa Bluetoothin välityksellä. Se näyttää myös irrotettavan akun varaustason ja varoittaa hyvissä ajoin akun tyhjenemisestä.

Kevyt 18 voltin litiumioniakku sijoitetaan omaa lukittavaan koteloon. Samaa akkua käytetään standardina Boschin ammattikäyttöön tarkoitetuissa sähkötyökaluissa.

Akun latausaika on noin 2½ tuntia, ja täysi lataus riittää keskimäärin 15 kilometrin vaunukävelyyn, valitusta avustustasosta sekä vaunujen painosta riippuen. Mikäli akku tyhjenee, vaunuja voi käyttää normaaliin tapaan ilman huomattavaa moottorin vastusta.

Sähköavusteisuus näyttäisi siis tekevän tuloaan lähes kaikille elämänalueille. Polttomoottoriavusteisista lastenvaunuista tuskin kukaan olisi koskaan edes haaveillut?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt