17-vuotias voi saada ajokortin, mutta ihan kaikkialla ei saa ajella - Autot - Ilta-Sanomat

17-vuotias voi saada ajokortin, mutta ihan kaikkialla ei saa ajella

Autoliiton mukaan yhä useampi 17-vuotias saa henkilöauton ajokortin ikäpoikkeusluvalla.

Nuoren ajokortillisen on hyvä selvittää etukäteen, saako hän ajaa matkakohteessaan luvallisesti autoa.­

12.9.2019 14:50

Reilu vuosi sitten voimaan astunut uusi ajokorttilaki kevensi ajokortin ikäpoikkeusluvan vaatimuksia. Ikäpoikkeusluvalla tarkoitetaan tässä tapauksessa B-luokan eli henkilöauton ajamiseen oikeuttavan ajokortin saamista 17-vuotiaana. Uudistuksen jälkeen ikäpoikkeusluvalla on myönnetty jo liki 9 000 ajokorttia. Tuhansia hakemuksia on odottamassa käsittelyä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomissa.

Alaikäiselle myönnettävä ajokortti ei sisällä muista uusista ajokorteista poikkeavia erityisehtoja, vaan on pysyvä eli ajokorttidirektiivin perusteella voimassa 15 vuotta. Nuoren ajokortillisen on kuitenkin syytä tiedostaa, että ulkomailla ei alaikäinen välttämättä saa kuitenkaan ajaa autoa voimassa olevasta ajokortista huolimatta.

– Ajokortillinen nuori tulee tuskin edes ajatelleeksi matkustaessaan Ruotsiin, Norjaan tai Viroon, että näissä maissa ei alaikäinen saa autoa ajaa. Myös esimerkiksi suosituissa etelänmatkakohteissa Italiassa ja Espanjassa edellytetään ajokortin lisäksi vähintään 18 vuoden ikää, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen sanoo.

Poikkeuksiakin on, sillä muun muassa Tanskassa ja Itävallassa 17-vuotias saa ajaa autoa, jos tällä on Suomessa myönnetty ajokortti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?