Autoverotuotot tippuvat nyt kovaa tahtia – kassassa jo yli sadan miljoonan euron lovi

Autoverotuloja arvioidaan kertyvän valtiolle vuonna 2020 yhteensä 889 miljoonaa euroa. Kyyti on nyt kylmää, sillä vielä vuonna 2018 autoverosta kilahti kulutettavaksi reilun miljardin tuotto.

Vuoden 2008 alusta sekä uusien että käytettyjen henkilöautojen autovero on määräytynyt hiilidioksidipäästön perusteella. Vero määräytyy ajoneuvon yleisestä kuluttajahinnasta ja sen osuus vaihtelee 2,7–48,9 prosentin välillä hiilidioksidipäästöstä riippuen WLTP-mittaustavan mukaisesti. Pakettiautojen verotus vastaa henkilöautojen verotusta, mutta kookkaiden pakettiautojen veroa alennetaan kokonaismassan perusteella.

6.9.2019 12:13

Reilut sata miljoonaa euroa ja toistakymmentä prosenttia. Siinä summa ja prosenttimäärä, jonka verran valtion saamat autoverotuotot ovat laskeneet vain parissa vuodessa, kun vertailuun ottaa valtion vuoden 2018 tilinpäätöksen ja vuoden 2020 valtiontalousarvion.

Laskusuunnassa ovat sekä uusien että käytettyjen autojen tuonnista saadut autoverotuotot, joista rahallisesti ehdottomasti ratkaisevampia ovat uusien henkilöautojen myynnistä saatavat verotulot.

Vuoden 2020 tuloennusteen perustana on 112 000 uuden sekä 41 000 käytetyn henkilöauton maahantuonti.

Riskiä on näidenkin arvioiden suhteen ilmassa, sillä pelkästään uusien henkilöautojen kysynnän poikkeaminen ennustetusta 10 000 kappaleella vaikuttaa virkamieslaskelmien mukaan vuotuisiin autoverotuottoihin välittömästi noin 55 miljoonan euron edestä. Eikä vielä puhuta edes samaan pakettiin elimellisesti liittyvistä automyynnin arvonlisäverotuotoista.

Pidemmän aikavälin osalta autoverotuottojen vartijoilla on vielä edessä yksittäisten vuosien suhdanteita ja myyntilukuja paljon, siis paljon suurempi uhka.

Valtion tuorein talousarvioehdotus toteaa nimittäin varsin suorasanaisesti, että keskipitkällä aikavälillä valtion autoverotuotot tulevat alenemaan myös yleisen päästökehityksen sekä nykyisten taulukoiden mukaan nollapäästöisten sähköautojen yleistymisen vuoksi.

Ei siis ihme, että valtiovarainministeriössä on tällä viikolla aloitettu autoilun verouudistuksen sorvaaminen. Hankkeen sisällöstä ei ole mainittu juuri muuta kuin verotuottojen turvaaminen ja se, että valmista pitäisi papereiden puolesta olla maaliskuussa 2021.

Autoveron lisäksi hankkeen taustalla kummittelee muun muassa polttonesteiden valmistevero, josta irtoava vuosituotto lyö vuotuiset autoverorahat laudalta moninkertaisesti.

Isommassa kuvassa käsillä on toisin sanoen yhteensä miljardien eurojen vuotuinen verotuottokysymys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?