Nettiauton hakudata kertoo kesällä alkaneesta laajamittaisesta poikkeamasta autokaupassa – ”mittauskäyrä toisensa jälkeen erkani” - Autot - Ilta-Sanomat

Nettiauton hakudata kertoo kesällä alkaneesta laajamittaisesta poikkeamasta autokaupassa – ”mittauskäyrä toisensa jälkeen erkani”

Käytettyjen autojen laajamittainen maahantuonti ja uusien autojen rekisteröintien sakkaaminen näkyvät myös Suomen suurimmaksi käytettyjen autojen markkinapaikaksi tituleerattavan Nettiauton luvuissa.

Nettiauton tilastodata kertoo omaa kieltään myös autokaupassa tällä hetkellä vallitsevasta epävarmuudesta. Autoja kuitenkin tarvitaan ja niiden kysyntä purkautuu nyt entistäkin enemmän käytettyihin.­

5.9.2019 10:19

Aloitetaan siitä missä ei vielä ollut mitään ihmeellistä: Nettiauton vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla eli tammikuusta kesäkuun loppuun asti vaihtoautokaupassa mentiin tasatahtia edellisvuoden kanssa.

Käytännössä Nettiautossa ilmoitettiin siis myydyiksi 310 000 autoa eli lähes sama määrä kuin vuoden 2018 vastaavana aikana.

Heinäkuussa sen sijaan tapahtui tapahtui jotain erikoista ja analytiikkanäytön mittauskäyrä toisensa jälkeen alkoi erkaantua viime vuoden vertailuluvusta.

Käytännössä käytettyjen autojen kysyntä kasvoi lyhyessä ajassa reilusti, mikä näkyi niin palvelun kävijöiden, autohakujen kuin myyjille toimitettujen yhteydenottopyyntöjenkin lisääntyneenä määränä.

Yhteensä Nettiautossa myydyiksi ilmoitettiin kyseisenä ajankohtana reilut 130 000 vaihtoautoa, mikä on peräti kuusi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lisäksi myytyjen autojen myyntihinnat olivat aiempaa korkeampia ja myyntiajat lyhyempiä.

Kansa tai ainakin osa siitä ryntäsi siis ostoksille käytetyn auton perässä.

– Autojen hintapyynnit olivat jopa kahdeksan prosenttia suuremmat, kertoo Erno Kalalahti Nettiautosta ja sanoo trendin jatkuvan yhä.

Vaihtoautojen suuri tarjonta korvaa hyytynyttä uusien autojen kauppaa

Pelkästään autoliikkeet ilmoittivat viimeisen kahden kuukauden aikana Nettiauton markkinapaikalle myyntiin 88 448 aiemmin julkaisematonta autonmyynti-ilmoitusta mikä on liki kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Mediaanimyyntipäiviä heinä-elokuun aikana myydyille autoille kertyi 21 päivää ja vuoden takaiseen verrattuna aika on lyhentyi lähes kaksi päivää.

Selvältä näyttää, että käytetty on yhä useammin vaihtoehto uudelle, minkä voi arvella johtuvan myös autokaupassa vallitsevasta laajamittaisesta ostajien epävarmuudesta.

Autokaupan kuumin aika ei olekaan enää kevät – nyt myyntipiikki on selkeästi syksyssä

Merkittävää on myös se, että uusien autojen myynnin hyytyessä autokanta Suomessa kuitenkin kasvaa.

Käytännössä kyse on siitä, että vaikka uusien autojen kauppa ei käykään toivotulla tavalla, niin autoja tarvitaan erilaisiin käyttötarpeisiin siinä missä ennenkin.

Käytännössä autokaupalle tarpeellisia autoja tuodaan siis käytettynä ulkomailta, jos ja kun niitä ei Suomesta löydy.

– Normaalista autokaupan kausivaihtelusta puhuttaessa viitataan usein kevään autokuumeeseen, mutta kun katsotaan vaihtoautokaupan myyntimääriä, niin kovimmat myyntikuukaudet ovat olleet viime vuosina elokuu, syyskuu ja lokakuu. Heinäkuu on parissa vuodessa tipahtanut ykköskuukauden paikalta neljänneksi, Kalalahti taustoittaa tiedotteessa.

– Ennustamme syksyn vaihtoautokaupassa yli 10 prosentin kasvua verrattuna viime vuoden syksyyn, Nettiauton Kalalahti heittää lopuksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?