Ongelmia aiheuttaneisiin sähköpotkulautoihin suunnitellaan varusteparannusta – kolme sääntöä nousee kuitenkin kärkeen - Autot - Ilta-Sanomat

Ongelmia aiheuttaneisiin sähköpotkulautoihin suunnitellaan varusteparannusta – kolme sääntöä nousee kuitenkin kärkeen

Näkövammaiset ovat selkeä kärsijäryhmä kun sähköpotkulaudalla ajetaan jalkakäytävällä tai lautoja jätetään lojumaan keskelle kulkuväylää.

Julkaistu: 4.9.2019 10:10

Näkövammaisten kohtaamat hankaluudet sähköpotkulautojen kanssa ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä. Ratkaisuksi ehdotetaan ennen muuta pelisääntöjen noudattamista.

Julkisuudessa käydyn keskustelun tuloksena muun muassa Näkövammaisten liitto ja sähköpotkulautoja vuokraava Voi Technology Finland istuivat alas samaan pöytään ja miettivät, mitä asialle voisi tehdä.

Tapaamisen tuloksena oli kolme sääntöä ja yksi mahdollinen varusteparannus.

– Näkövammaisten liitto ei vastusta, vaan kannattaa uusia liikkumismuotoja, Näkövammaisten liiton esteettömyysasiantuntija Juha Sylberg aloittaa. Samalla Sylberg kuitenkin painottaa, että näkövammaisten kannalta tärkeintä on se, miten lautoja käytetään.

– Voi Technology Finlandin markkinointipäällikkö Mathias Soinin mukaan käyttövalistuksen ohella myös laudan varusteiden toteutuksella on merkitystä.

– Tällä hetkellä tuotekehityksen puolella työstämme tukevampaa jalkatukea, minkä ansiosta sähköpotkulauta seisoo pysäköitynä vakaammin.

Jalkatukea tärkeämpiä ovat kuitenkin pelisäännöt, joista tärkeimmiksi Näkövammaisten liitto ja Voi ovat nostaneet seuraavat kolme. Soinin mukaan ne eivät helpota pelkästään näkövammaisten vaan kaikkien liikenteessä liikkuvien arkea:

1. Muista tilannenopeus ja oikeat kulkuväylät. Sähköpotkulaudan käyttäjän on säädettävä nopeutta tilannetajuisesti. Maltillinen ajovauhti antaa käyttäjälle lisäaikaa huomioida näkövammaiset liikenteessä. Muista myös, että sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävällä, vaan pyörätiellä tai sen puuttuessa ajoradan reunassa. Jalkakäytävällä liikkuva lähes äänetön sähköpotkulauta on näkövammaiselle vaikeasti ennakoitava uhka.

2. Pysäköi oikein. Näkövammaisten on vaikea väistää keskellä kulkureittiä lojuvia sähköpotkulautoja. Sähköpotkulauta kuuluu pysäköidä pystyyn sellaiseen paikkaan, missä siitä ei ole haittaa jalankulkijoille tai liikenteelle. Jos huomaat sähköpotkulaudan lojumassa, nosta ja siirrä se syrjään. Tämä vie vain hetken ja helpottaa näkövammaisten arkea. Näin huomioidaan muut liikenteessä. Voi Technology Finland muistuttaa myös palkintoparkkialueista, mihin pysäköidessään käyttäjä saa matkakrediittejä.

3. Käytä soittokelloa. Näkövammainen ei välttämättä kuule lähestyvää potkulautaa, joten äänimerkki on paikallaan. Älä arastele soittokellon käyttämistä, vaan anna aina äänimerkki ohitustilanteessa. Tee se ajoissa ennen kohtaamista, jotta näkövammainen ehtii reagoida lähestyvään sähköpotkulautaan.