Nyt hyytyy Ruotsin uusien autojen kauppa – vain yksi ryhmä kasvatti rajusti osuuttaan

Julkaistu:

Autokauppa
Uusien autojen kauppa on laskusuhdanteessa nyt myös Ruotsissa. Pistokehybridit käyvät kuitenkin yhä paremmin kaupaksi.
Uudet autot eivät enää käy kaupaksi yhtä hengästyttävään tahtiin kuin ennen edes naapurimaassamme Ruotsissa, joka on pitkään nauttinut hyvästä kauppasuhdanteesta. Ennen kesää, toukokuussa, uusien autojen kauppa supistui peräti 15 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Uusien autojen kauppa ennakoi tavallisesti hyvin talouden suhdanteita. Ruotsin tilanne vahvistaa niitä Euroopassa viime viikkoina lausuttuja huolestuneita puheenvuoroja, joiden mukaan Euroopan talouskasvu on hiipumassa.

Talouden veturimaa ja autoteollisuuden mahtijalansija Saksa ei enää vedä entiseen tahtiin, sillä kesällä sen talouskasvu hiipui enää 0,4 prosenttiin. Toisaalta Suomessa Hypo on jo ennättänyt kertoa, että Suomi on kääntymässä kohti taantumaa.

Naapurissa tapahtuu

Ruotsissa jo viime vuoden henkilöautojen kokonaissaldo oli vuoteen 2017 verrattuna 5,6 prosenttia pakkasella, ja tänä vuonna – loistavasta heinäkuusta huolimatta – tammi-heinäkuun kokonaissaldo on Bil Swedenin mukaan peräti 19,5 prosenttia huonompi kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona.

Suomeen verrattuna luvut ovat suuria: tammi-heinäkuun rekisteröinnit olivat naapurissamme yhteensä 191 539 henkilöautoa.

Suomessa uusien autojen kauppa on myös selvästi miinuksella viime vuoteen verrattuna.

Yksi ryhmä kiinnostaa

Säännössä on kuitenkin poikkeuksensa. Inside EVs -sivuston mukaan Ruotsissa rekisteröitiin pelkästään toukokuussa 2 785 ladattavaa hybridiä. Markkinaosuudeksi näille autoille muodostui 12 prosenttia, ja kasvukäyrän jyrkkyydestä kertoo vertailuarvo edelliseen vuoteen: toukokuun saldo kasvoi peräti 43 prosenttia.

Vuoden alusta toukokuun loppuun mennessä Ruotsissa oli rekisteröity 15 622 uutta pistokehybridiä. Toukokuun kasvua selittää ennen kaikkea Kia Niro PHEV:n saapuminen markkinoille.

Ota kantaa

Onko nyt mielestäsi oikea aika hankkia uusi auto?

On 23% Ei ole 53% Olisi, mutta talouteni estää sen 24%
Ääniä yhteensä 2319

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt