”Ben” piirsi ensimmäiset luonnokset Suomessakin supersuositusta pakusta ja tuli monimiljonääriksi

Eläkeikään varttunut Volkswagen Transporter on päivittynyt T6.1-aikaan.

Uudistuva Volkswagen Transporter on yksi automaailman pitkäikäisimmistä automalleista – T1 esiteltiin jo vuonna 1950. Uusin versio kantaa mallinimeä T6.1.

1.9.2019 12:27

Hollantilainen autokauppias Bernardus ”Ben” Pon (1904–1968) piirsi ensimmäiset luonnokset Volkswagenin Type 2:sta eli saksalaismerkin ensimmäisestä hyötyajoneuvosta T1:stä jo noin 70 vuotta sitten. Nuo luonnokset ja VW Kuplan maahantuonti niin Hollantiin kuin myöhemmin Yhdysvaltoihin tekivät Ponista lopulta monimiljonäärin ja yhden Hollannin rikkaimmista miehistä.

Menestystarina muodostui myös T-hyötyajoneuvosta, joka nykyisin tunnetaan paremmin nimellä Transporter. Sillä on edessään ensi vuonna 70-vuotisjuhlat, sillä ensimmäinen T1 esiteltiin vuonna 1950.

Transporter on tietenkin myös Suomessa hyvin suosittu pakettiauto, sillä esimerkiksi tänä vuonna Volkswagen on pitänyt myydyimmän pakettiautomerkin valtikkaa hallussaan niukasti ennen Fordia. Asiaa tuntevat luottavat Transporteriin ja Transitiin.

Transporterin kaksi akseliväliä ja kolme kattokorkeutta mahdollistavat monenlaiset kuljetustarpeet.

Nykyinen kuudennen sukupolven Transporter esiteltiin neljä vuotta sitten, joten pieni päivitys 6.1-kauteen on nyt ennen kaikkea moottoreiden uudistuessa paikallaan.

Suurin uutinen lienee se, että nyt tuoreen sähkömekaanisen ohjaustehostuksen myötä uuteen Transporteriin on saatavilla entistä enemmän erilaisia kuljettajaa avustavia järjestelmiä.

Ulkoisesti uusi Transporter ei edeltäjästään käytännössä eroa. Kori on siis perusteiltaan sama kuin ennen. Keulalle saadaan kuitenkin vakioksi nyt H7-ajovalot tai led-ajovalot. Myös taakse tulevat led-valot.

Ohjaamo päivittyy nykyaikaisemmaksi ennen kaikkea uuden kojelaudan ansiosta.

Lukittavaa säilytystilaa löytyy myös istuimen alta.

Klassisen pyöreät mittarit ovat aina varma valinta.

Sen sijaan ohjaamoa on uudistettu tuntuvammin, vaikka varsin pitkälle sisälläkin asiat ovat tutuilla paikoillaan. Ilme on kuitenkin aikaisempaa tyylikkäämpi, sillä esimerkiksi kojelauta on muotoiltu uudelleen ja sisätilojen valaistus on toteutettu kokonaan ledein. Sivulasit ja -peilit säätyvät nyt vakiona sähköisesti, ja myös keskuslukitus on jatkossa vakiovaruste.

Istuimen ja ohjauspyörän säätömahdollisuudet ovat suhteellisen monipuoliset, mutta pitkäjalkainen tai muuten pidempi kuljettaja kaipaisi istuimeen enemmän etäisyyssäätöä. Nyt pitkän kuljettajan kohdalla tilanne on edelleen se, että oikea polvi lähestulkoon hipoo kojelautaa ja vaihdevalitsimen juureen muotoiltua pattia – ja ennen kaikkea, jalat jäävät melko koukkuun, jolloin vaarana on puutuminen. Jos autossa pitää istua usein pitkiä rupeamia, kannattaa ajoasennon soveltuvuus itselle testata käytännössä.

Transporterin kuormatilojen kokoihin tai ominaisuuksiin ei ole tulossa muutoksia.

Moottorina Transporterissa säilyy tuttu 2,0-litrainen TDI eri teholuokkineen, mutta jatkossa 6d TEMP EAVP -päästönormeja vastaavana.

Transporter 6.1 on ensitestatulla, teholtaan keskitasoisella eli 150-heppaisella turbodieselillä ryyditettynä edelleen asiallinen ajettava. Jo aiemmin Transporter on ollut tuttu siitä, että sen alustasta on onnistuttu tekemään mukava myös tyhjänä ajettaessa.

Nyt sähköisesti tehostettu ohjauksen yleinen tuntuma on hyvä ja kerrassaan jopa henkilöautomainen, mutta ohjausvaihde on luonnollisesti huomattavasti hitaampi. Niinpä ei olekaan ihme, että myös uudistuvan Transporterin päivittyvää voimalinjaa tukevat tunnokas ohjaus sekä tasapainoinen jousitus, joka ottaa vastaan tienpinnan epätasaisuudet ongelmitta, kuormalla tai ilman.

Kojelaudan päältä löytyvät lokerot virtapistokkein tabletteja tai tietokoneita varten.

Uusia avustinjärjestelmiä tulee saataville kaikkiaan 20, joista yhdeksän on uusia T6.1:ssä. Sivutuuliavustin tulee vakiovarusteeksi, muita mielenkiintoisia avustimia ovat muun muassa perävaunu-, kaista- ja pysäköintiavustin.

Suomeen uudet Transporterit saapuvat marraskuussa. Autojen hinnoittelu on vielä kesken, koska virallisia kulutuslukemia eri versioille ei vielä ensiesittelyn yhteydessä ollut käytettävissä.

Volkswagen Transporter 2.0 TDI 110 kW L1H1

  • Moottori R4, 1 968 cm³, 110 kW (150 hv) /3 250–3 750 r/min, 340 Nm/1 500–3 000 r/min

  • Suorituskyky 0–100 km/h ei ilmoitettu, huippunopeus 183 km/h

  • Kulutus 7,2– 9,6 l/100 km diesel

  • CO2-päästöt 190–250 g/km

  • Voimansiirto M6, etuveto

  • Mitat p 4 904, l 1 904, k 1 990 mm, akseliväli 3 000 mm, omamassa 2 800 kg, kuormatila 5,8 m³, tankki 70 l

  • Hinta vahvistamatta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?