Onko EU:n huoli Suomen kevytautoista paikallaan? – Laitetoimittaja: Rajoittimen sabotoinnista jää kiinni - Autot - Ilta-Sanomat

Onko EU:n huoli Suomen kevytautoista paikallaan? – Laitetoimittaja: Rajoittimen sabotoinnista jää kiinni

Ilta-Sanomien haastattelema laitetoimittaja ei yhdy Euroopan komission huoleen siitä, että kevytauton nopeusrajoittimen pystyy ohittamaan.

Kevytauto on tavallinen henkilöauto, jonka maksiminopeus on rajoitettu lukemaan 60 km/h. Kuvassa näkyviin autoihin on asennettu rajoitin.

29.8.2019 8:35

Euroopan komissio on huolissaan siitä, että kevytautoja ajavat 15-vuotiaat nuoret voivat aiheuttaa vakavaa vaaraa haavoittuvassa asemassa oleville tienkäyttäjille, kuten pienille lapsille, jalankulkijoille, pyöräilijöille ja eläimille.

Komissio on huolissaan lisäksi siitä, että kevytautojen nopeuden rajoittaminen toteutetaan luvattomalle käsittelylle alttiilla elektronisella laitteella eikä merkittävillä mekaanisilla muunnoksilla, joita on vaikeaa poistaa.

– Emme suostu myymään järjestelmää, jota pystyisi sabotoimaan. Tätä järjestelmää on vaikea sabotoida, One-Pron tuotepäällikkö Aki Viitanen sanoi IS:lle vajaa vuosi sitten.

– Jos nopeusrajoitin onnistutaan kuitenkin jotenkin ohittamaan, siitäkin jää kiinni, sillä laite tekee aina hälytyksen, mikäli autolla ajetaan yli sallitun nopeuden, Viitanen sanoo.

IS on aiemmin kysynyt asiasta myös autotekniikan asiantuntijalta, Aalto-yliopiston mekatroniikan professorilta Kari Tammelta. Kuinka helpoksi tai vaikeaksi hän näkee henkilöauton nopeusrajoittimen sabotoinnin?

Tammen mukaan laite vaikuttaa melko järkevältä.

– Muun muassa se, että laitteen avaamisesta jää jäljet. Sen ohittaminen signaaleja huijaamalla lienee mahdollista, mutta autosta riippumaton GPS tallentaa tiedot ajosta. Tällöin nähtäisiin, että autolla on ajettu esimerkiksi (sallittua) kovempaa, Tammi sanoo.

Tammi kuitenkin muistuttaa, ettei murtovarmaa lukkoakaan ole vielä keksitty. On vain toinen toistaan varmempia lukkoja.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) pitää Suomen kevytautoja koskevaa huomautusta vakavana. Hänen mukaansa on mahdollista, että eduskunnassa hyväksytty kevytautoja koskeva laki joudutaan kumoamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?