Uutissuomalainen: Uusi laki kevytautoista ajoi mopoautomarkkinat pulaan – tänä vuonna myyty vain 11 mopoautoa - Autot - Ilta-Sanomat

Uutissuomalainen: Uusi laki kevytautoista ajoi mopoauto­markkinat pulaan – tänä vuonna myyty vain 11 mopoautoa

Uusi laki kevytautoista ajoi mopoautomarkkinat pahoihin vaikeuksiin, kertoo Uutissuomalainen.

Mopoauton tunnistaa liikenteessä kolmiomerkistä. Kuvituskuva.

27.8.2019 9:41

Uutissuomalainen kertoo, että mopoautojen myynti on hyytynyt tänä vuonna pahemman kerran.

Siinä missä ensirekisteröintejä oli Traficomin mukaan viime vuonna 222:n ja sitä edellisenä vuonna yli 700:n mopoauton verran, niin tänä vuonna mopoautoja on rekisteröity vain vaivaiset 11 kappaletta.

Mopoautoja maahantuovan Elfving Oy:n myyntijohtaja Tomi Kinnunen syyttää myynnin tyrehtymisestä edellisen hallituksen lakihanketta niin sanotuista kevytautoista.

– Se tappoi mopoautomarkkinat. Kun kevytautosuunnitelmat lanseerattiin julkisuuteen, mopoautojen myynti hyytyi. Monet myös myyvät nyt paniikissa omia mopoautojaan pois muun muassa netissä, Kinnunen sanoo Uutissuomalaiselle.

Eduskunta hyväksyi lait kevytautoista joulukuussa 2018. Laki astuu voimaan marraskuun alussa tänä vuonna.

Turvallisuus on kevytautojen etu

Kevytauto on nopeusrajoitettu henkilöauto, joka sallitaan 1. marraskuuta alkaen 15 vuotta täyttäneille kuljettajille. Kevytautoa saa ajaa samalla ajokortilla kuin mopoautoa. Sillä voi ajaa maksimissaan 60 kilometrin tuntivauhtia.

IS kertoi maaliskuussa siitä, miten kevytauto pesee mopoauton turvallisuudessa mennen tullen.

Lue lisää: Kevytauto pesee mopoauton mennen tullen – Liikenneturva: Jalankulkijat ja pyöräilijät voivat kuitenkin joutua kärsijöiksi

– Mopoauton törmäysturvallisuus ei ole samaa luokkaa kuin auton. Se on kevytrakenteinen ja jää törmäyksissä heikommalle. Auto on parempi siinä suhteessa, Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen kertoi tuolloin.

Kevytautoiksi kelpaavat vain vuonna 2015 tai sen jälkeen ensirekisteröidyt autot. Niiden turvatekniikka on edistynyttä.

– Nuorelle ja kokemattomalle kuljettajalle kevytauto on ehdottomasti parannus nykytilaan, jossa haja-asutusalueiden ja pikkukaupunkien nuoriso taittaa matkansa mopolla, mopoautolla tai jopa maataloustraktorilla, sanoi puolestaan Autotuojien ja -teollisuuden toimitusjohtaja Tero Kallio.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?