Autoilu kallistuu taas – Ministeri: On tärkeää, että pidämme kotimaassa talouden kunnossa

Julkaistu:

talous
Autoilijoiden kukkarolla käydään ensi vuonna taas entistä syvemmällä.
Vuosikymmen vaihtuu Suomessa autoilijoiden kannalta alakuloisissa tunnelmissa. Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) eilen julkistama talousarvioehdotus vuodelle 2020 sisältää linjauksen, joka rasittaa autoilijan kukkaroa vajaan vuoden kuluttua yhä raskaammin.

Fossiiliset polttoaineet kallistuvat kiristyvän verotuksen myötä.

Liikennepolttoaineiden verotusta korotetaan ehdotuksessa hallitusohjelmassa sovitulla, kuluttajahintojen ennustettua nousua vastaavalla 250 miljoonalla eurolla. Hieman poikkeavaa on se, että korotus tehtäisiin siten, että se tulisi voimaan vasta elokuussa 2020, siis noin vuoden kuluttua.

Pumppuhinnoissa korotus tarkoittaa sitä, että polttoainelitra olisi Veronmaksajien laskelmien mukaan noin kuusi senttiä nykyistä kalliimpi – olettaen, etteivät myös tuottajahinnat nouse. Sitä, kuinka korotus jakautuu bensiinin ja dieselin kesken, ei vielä tiedetä.

Helpotusta pienituloisille

Talousarvioehdotuksen mukaan perusturvan etuuskorotukset sekä ansiotuloverotuksen kevennykset kompensoisivat polttoaineverotuksen nousua pienituloisille. Budjettiehdotuksen on arvioitu olevan jonkin verran aiempaa enemmän vasemmalle painottuva.

– Tässä tilanteessa on tärkeää, että pidämme kotimaassa talouden kunnossa ja teemme toimia, jotka lisäävät työllisyyttä ja investointeja. Lisäksi vahvistamme ihmisten luottamusta tulevaisuuteen huolehtimalla oikeudenmukaisuudesta ja ympäristöstä, valtiovarainministeri Lintilä sanoo.

Valtiovarainministerin budjettiesitys on 2,3 miljardia euroa alijäämäinen. Valtionvelka nousee vuonna 2020 arviolta 109 miljardiin euroon.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt