Mustread: Suomesta tuli ruotsalaisten autojen kaato­paikka – katso listalta, mitä merkkejä tuodaan eniten

Suomalaiset tuovat ulkomailta noin 800 miljoonan euron edestä käytettyjä autoja.

Varsinkin Ruotsista Suomeen tuotujen käytettyjen autojen määrä kasvaa. Kuvituskuva.

13.8.2019 6:50

Viime vuonna Suomeen tuotiin ulkomailta noin 40 000 käytettyä autoa. Autoalan mukaan tänä vuonna viimevuotinen ennätys rikkoontuu selvästi.

Keskimäärin suomalainen maksaa tuontiautostaan 23 000 euroa. Mustread-sivuston mukaan se tarkoittaa isoa rahansiirtoa pois Suomen markkinoilta: noin 800 miljoonaa euroa jää pääosin Ruotsiin ja Saksaan. Samalla valtiolta jää saamatta myös verotuloja.

Edullisen Ruotsin kruunun ja suomalaisten autokuumeen myötä naapurimaamme autokanta uudistuu ja liikenteen päästöt vähenevät. Koska kaikki tuodut käytetyt autot ei edusta tuoreinta tekniikkaa, niiden päästöt ovat korkeammat kuin vastaavissa uusissa malleissa. Yhtä lailla kuljettajia avustavat turvajärjestelmät laahaavat käytetyissä perässä. ”On tultu ikään kuin tilanteeseen, jossa Suomesta on muodostunut länsiautojen kaatopaikka ja suomalaiset vielä ilolla maksavat siitä,” Mustreadin artikkelissa todetaan.

Ilta-Sanomat selvitti viime viikolla, että Suomessa ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna 117,4 g/km. Lasku on ollut hurja, sillä vielä 2006 uusien henkilöautojen keskimääräinen päästötaso oli 179,3 g/km.

Maahantuotujen bensiini- ja dieselautojen hiilidioksidipäästöt olivat viime vuonna keskimäärin 173,1 grammaa kilometriä kohden.

Käytetyt Mercedes-Benzit ovat suomalaisten suosiossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?