Varas voi tunkeutua autoosi ja ajaa matkoihinsa jopa alle kymmenessä sekunnissa - Autot - Ilta-Sanomat

Varas voi tunkeutua autoosi ja ajaa matkoihinsa jopa alle kymmenessä sekunnissa

Autojen ovet avautuvat entistä harvemmin perinteisellä avaimella.

Julkaistu: 9.8.2019 6:52

Varkaat kykenevät viemään autosi jopa alle kymmenessä sekunnissa, brittiläiset autoalan julkaisut kertovat.

Autocar.co.uk ja Whatcar.com ovat löytäneet merkittäviä aukkoja joidenkin valmistajien varkaudenestojärjestelmistä.

Testissä oli seitsemän automallia. Muutama avaimetonta teknologiaa hyödyntävä automalli sai erityisen huonot arvosanat. Huonoiten pärjäsi DS 3 Crossback, jonka voro voisi viedä mukanaan alle kymmenessä sekunnissa käyttämällä avainkoodin kaappausteknologiaa.

Audi TT RS Roadsterin voisi napata samassa ajassa, mutta vain siinä tapauksessa, että avaimeton järjestelmä on aktiivinen, eikä varkaudenestoanturiteknologiaa ole kytketty pois kauko-ohjaimesta. Muutoin autoon ei pääse, saati että sen voisi ajaa pois.

Parhaiten selvisivät testissä BMW X3 ja Ford Fiesta. Whatcarin tietoturva-asiantuntijoilta meni 40 sekuntia, kunnes he pääsivät autojen sisään ja vielä 20 sekuntia ennen kuin auto saatiin liikkeelle.

Muun muassa BMW, Ford ja Mercedes-Benz ovat ottaneet liikkeentunnistustekniikan käyttöön, joka sammuttaa avaimen tutkasignaalin tehokkaasti silloin kun sitä ei käytetä. Näin varkaiden skannausyritykset hankaloituvat.

Whatcarin päätoimittaja Steve Huntingford pitää törkeänä, että osa autonvalmistajista on ottanut käyttöön avaimettoman sisäänpääsy- ja käynnistysjärjestelmät tekemättä niistä läheskään yhtä turvallisia kuin perinteiset vaihtoehdot, jotka ne ovat korvanneet.

Toukokuussa ajoneuvojen tietoturvaan keskittyvä brittiläinen yhtiö Tracker paljasti, että Top 10 -varastettujen automallien joukkoon lukeutuvat premium-SUV:t BMW X5 ja Range Rover Sport kuuluvat myös kaikkein haavoittuvimpien joukkoon.

Tracker suositteli, että autonavaimia ei säilytettäisi asunnon sisääntulon yhteydessä. Tracker kehotti kansalaisia hankkimaan ”Faradayn häkin” kaltaisen suojakuoren, joka estää signaalin auton ja avaimen välillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?