Poliisi keksi uusia tapoja käyttää superpeltipoliisia – näistä asioista napsahtaa tulevaisuudessa sakko - Autot - Ilta-Sanomat

Poliisi keksi uusia tapoja käyttää super­pelti­poliisia – näistä asioista napsahtaa tulevaisuudessa sakko

Uusi tieliikennelaki muuttuu ensi vuonna ja antaa poliisille mahdollisuuden lähettää liikennevirhemaksu kuljettajan kotiin ylinopeuden lisäksi muistakin rikkeistä.

6.8.2019 18:14

Suomen teille ilmestyi heinäkuussa uusia, entistä parempia, huipputarkkaa tracking radar -tekniikkaa käyttäviä peltipoliiseja, jotka pystyvät havaitsemaan autoilijan ajaman ylinopeuden jo 150 metrin päästä.

Ensi kesänä tapahtuu toinen suuri muutos. Uusi tieliikennelaki astuu voimaan 1. kesäkuuta ja sen myötä poliisi ryhtyy sakottamaan myös kännykkään ajon aikana puhuvia kuljettajia ja ilman turvavyötä ajavia.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo, että jo nykyisillä peltipoliiseilla saadaan varsin tarkkoja kuvia ja uusilla, heinäkuussa käyttöön otetuilla superpeltipoliiseilla vieläkin parempia.

Uusi liikenteenvalvontakamera Valtatie 6:n varrella Kouvolassa 11. heinäkuuta 2019.

Niistä kuvista pystyy näkemään helposti, onko kuljettajalla turvavyötä, puhuuko hän puhelimeen ja jopa sen, minkälaiset urat auton renkaissa on.

– Kuvanlaatu on harppauksen verran parempaa. Kaikista vanhimmissa kameroissa kuvat ovat tyydyttävää tasoa, mutta uusimmissa erinomaista tasoa, Pasterstein luonnehtii.

Vaikka poliisi näkeekin jo nyt, jos ylinopeutta ajaneella kuljettajalla ei ollut turvavyötä, hän saa kotiinsa rikesakon ainoastaan ylinopeudesta. Voimassaoleva tieliikennelaki ei anna poliisille mahdollisuutta lähettää autoilijan kotiin rikesakkoa mistään muusta asiasta kuin ylinopeudesta tai taksi- tai linja-autokaistan väärästä käytöstä.

Muissa tapauksissa autoilijan tulisi noutaa rikesakko poliisin palvelupäivystyksestä. Se taas on työlästä niin poliisille kuin autoilijallekin, Pasterstein sanoo.

– Joutuisimme lähettämään tuhansia tapauksia palvelupäivystyksiin ympäri Suomen. Päivystykset menisivät tukkoon.

Uusi tieliikennelaki tuo tähän ison muutoksen. Sen myötä rikesakot muuttuvat hallinnollisiksi liikennevirhemaksuiksi, joita poliisi voi lähettää asiakkaidensa koteihin.

Niitä voidaan lähettää jo mainittujen esimerkkien lisäksi vaikkapa liikennemerkin noudattamatta jättämisestä tai punaisia liikennevaloja päin ajamisesta. Räikeämmät, päiväsakkoihin johtavat tapaukset käsitellään jatkossa niin kuin nytkin, antamalla henkilökohtaisesti tiedoksi.

Myös autojen kuvaaminen muuttuu. Nyt peltipoliisit voivat kuvata vain niitä ajoneuvoja, jotka ovat ajaneet ylinopeutta, mutta jatkossa poliisi voisi kuvata ajoneuvoja milloin suinkin haluaa, Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo.

– Uudessa tieliikennelaissa on erikseen säädetty poliisin suorittamasta teknisestä valvonnasta. Ei ole mitään estettä, että tienkäyttäjistä otettaisiin kuvia näiden hallinnollisten rikkomusten yhteydessä.

Uuden peltipoliisin tositilanteessa ottama kuva. Kuvaa tarkastelemalla huomaa helposti, että kuljettajalla on kädessään puhelin ja turvavyö on vedetty selän takaa.

Todennäköisesti näin ei kuitenkaan tehdä, Arvelin kertoo. Se olisi mahdottoman työlästä.

– Automaattinen nopeusvalvonta on helppo järjestää, koska seuraamus määräytyy jo pelkän kameran tekemän mittauksen perusteella. Jos poliisi ryhtyy katsomaan kuvia ja selvittämään, onko jokin rikkomus tapahtunut, niin kyseessä ei olekaan enää automaattinen valvonta.

Tulevaisuudessa asia voi muuttua vaikkapa valvontatekniikan kehityksen myötä. Tällöin kamera havaitsisi automaattisesti, puhuuko kuljettaja puhelimeen tai onko turvavyö käytössä.

– Tässä varmaan tuijotetaan tiukasti Kiinan suuntaan, onko siellä jo kehitetty ohjelmistoja tällaiseen. Viittaan siihen, miten siellä on kehitetty kasvonjentunnistusteknologiaa, Arvelin sanoo.

Myös Euroopan unionilla on mahdollisuus vaikuttaa asiaan, sillä se käyttää suurta lainsäädäntövaltaa liikenteen teknisessä sääntelyssä. Periaatteessa EU voisi määrätä, että unionin alueella rekisteröidyissä autoissa täytyy olla esimerkiksi tietyn värinen turvavyö, jonka kamera havaitsisi kuvista automaattisesti.

Uusia kameratolppia on tällä hetkellä 42 kappaletta. Niistä 23 on Nelostiellä ja loput 16 Kuutostien varrella. Yksi kameratolppa on asennettu Oulun keskustan vanhan poliisiaseman viereen ja kaksi Helsinkiin Mechelininkadulle.

Jo hankittujen kameralaitteiden lisäksi poliisi hankkii lähivuosien aikana yhteensä 150 uutta kameralaitetta.. Niitä varten rakennetaan satoja uusia tolppia siten, että noin joka neljännessä uudessa tolpassa on kamera.

Uudet kameratolpat ovat ottaneet heinäkuusta lähtien 280 sakkoon tai huomautukseen johtanutta kuvaa. Määrä on Pastersteinin mukaan todella pieni.

– Kuvia tulee päivittäin noin 20–25, mutta vähintään 30 prosenttia poistetaan eri syistä. Esimerkiksi kuvat huomautusnopeutta ajaneista ulkomaalaisista ajoneuvoista poistetaan.

Suomessa on yhteensä runsaat 970 kameratolppaa. Kaikissa tolpissa ei ole kameraa. Kaikkiaan ylinopeuksien automaattivalvonta kirjasi viime vuonna Suomen maanteiltä yhteensä noin 606 000 huomautusta, rikesakkoa ja sakkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?