Uuden jäljittävän peltipoliisin ensimmäinen kuva tositilanteesta: tällä kuskilla menee pieleen melkein kaikki yhtä aikaa - Autot - Ilta-Sanomat

Uuden jäljittävän peltipoliisin ensimmäinen kuva tositilanteesta: tällä kuskilla menee pieleen melkein kaikki yhtä aikaa

Tieliikennelaki ei vielä anna mahdollisuutta sakottaa kaikista kuvaan tallentuneista rikkeistä.

Uuden peltipoliisin tositilanteessa ottama kuva. Kuvaa tarkastelemalla huomaa helposti, että kuljettajalla on kädessään puhelin ja turvavyö on vedetty selän takaa.

6.8.2019 17:11

Suomen teille ilmestyi heinäkuussa uusia, entistä parempia, huipputarkkaa tracking radar -tekniikkaa käyttäviä peltipoliiseja, jotka pystyvät havaitsemaan autoilijan ajaman ylinopeuden jo 150 metrin päästä.

Näillä superpeltipoliiseilla pystytään ottamaan nykyisiä peltipoliiseja tarkempia kuvia, joista pystyy näkemään esimerkiksi onko kuljettajalla turvavyötä, puhuuko hän puhelimeen ja jopa sen, minkälaiset urat auton renkaissa on, Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo.

Poliisin Ilta-Sanomille toimittamassa kuvassa näkyy, mihin uusi peltipoliisi pystyy. Autoilijalla menee pieleen monta asiaa yhtä aikaa: kädessä on puhelin, turvavyö on vedetty selän takaa ja auto ajoi ylinopeutta.

Voimassaoleva tieliikennelaki ei anna poliisille mahdollisuutta lähettää autoilijan kotiin rikesakkoa mistään muusta asiasta kuin ylinopeudesta tai taksi- tai linja-autokaistan väärästä käytöstä.

Uusia kameratolppia on tällä hetkellä 42 kappaletta. Niistä 23 on Nelostiellä ja loput 16 Kuutostien varrella. Yksi kameratolppa on asennettu Oulun keskustan vanhan poliisiaseman viereen ja kaksi Helsinkiin Mechelininkadulle.

Jo hankittujen kameralaitteiden lisäksi poliisi hankkii lähivuosien aikana yhteensä 150 uutta kameralaitetta.. Niitä varten rakennetaan satoja uusia tolppia siten, että noin joka neljännessä uudessa tolpassa on kamera.

Uudet kameratolpat ovat ottaneet heinäkuusta lähtien 280 sakkoon tai huomautukseen johtanutta kuvaa. Määrä on Pastersteinin mukaan todella pieni.

– Kuvia tulee päivittäin noin 20–25, mutta vähintään 30 prosenttia poistetaan eri syistä. Esimerkiksi kuvat huomautusnopeutta ajaneista ulkomaalaisista ajoneuvoista poistetaan.

Suomessa on yhteensä runsaat 970 kameratolppaa. Kaikissa tolpissa ei ole kameraa. Kaikkiaan ylinopeuksien automaattivalvonta kirjasi viime vuonna Suomen maanteiltä yhteensä noin 606 000 huomautusta, rikesakkoa ja sakkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?