IS koeajoi: Volvo XC40 T3 AUT – malliston halvin bensakone ja automaattilaatikko

Volvon voitokas XC40-katumaasturi on vihdoin saatavissa myös kolmipyttyisen bensaturbon ja kahdeksanportaisen automaatin kera.

Volvon uusi kolmesylinterinen T3-bensaturbo on käyttöominaisuuksiensa puolesta kiva kone. Arvata sopii, että pidemmän päälle kyseinen mylly ei taatusti jää pelkästään XC40:n vauhdittajaksi.

Reilu vuosi sitten Volvon valikoimiin ilmestyi upouusi XC40-katumaasturisarja, joka valittiin heti tuoreeltaan muun muassa Vuoden Autoksi Euroopassa – eikä todellakaan syyttä.

Harmillisesti XC40 tuli kuitenkin alkuvaiheessa myyntiin vain linjaston kalleimmilla bensiini- ja dieselmoottoreilla varustettuna.

Ja kun se odotettu edullisin moottoriversio eli T3 ilmestyi vihdoin kauppoihin, sai siihen vain tämän päivän automuodista jo aika lailla poistumassa olevan manuaalivaihteiston.

Nyt XC40 T3-mallin vaihteistotilanne on kuitenkin korjaantunut, eli Volvon uusin ja pienin bensamoottori on vihdoin saatavilla myös Aisinin valmistamalla automaatilla jatkettuna.

Tikkumallinen vaihdevipu on tuttua Volvo-tavaraa.

Siksi ilahduttavaa on, että tutun kahdeksanportaisen ”tomaattilaatikon” ja uuden kolmisylinterisen bensaturbon muodostama voimalinja vaikuttaa XC40:n keulalla ominaisuuksiltaan erinomaisen onnistuneelta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että melkeinpä hämmästyttävän puhtaasti vetävä bensiinikone vie kompaktia katumaasturi-Volvoa varsin mukavasti eteenpäin, eikä sivistyneen automaatin toiminnassa ole suoraan sanottuna minkäänlaista haukuttavaa.

Viimeistely on hyvätasoista, mutta halvimmassa Momentum-versiossa myös lievästi muovista.

Lisäpotkua teekolmosen kanssa jää kaipaamaan vain viiden hengen ja täysien matkatavaroiden kuormalla, kun moottoritiellä eteen ilmestyy tavanomaista reippaampaa kiihdytystä vaativa tilanne.

Varsinaisesti häiritsevästä ominaisuudesta ei kuitenkaan ole kyse.

Kulutukseltaan kolmimukisen bensaturbon ja automaatin yhdistelmä ei kuitenkaan ole ihan pihi, vaikka käytännön numerot pyörivätkin nätisti ajaen vielä ihan siedettävissä eli parhaimmillaan suunnilleen valmistajan ilmoittamissa lukemissa.

Tavaratila on hyvin suunniteltu. Esimerkkinä tästä hattuhyllyllekin on välipohjassa oma paikkansa.

Alustansa osalta XC40 on tälläkin voimalinjalla tutun mukavuuspainotteinen ja ohjaus samaiseen tyyliin kevyt. Silti kumpaakin mainituista voi kehua myös tarkaksi ja kokonaisuutta hyväksi.

Onnistuneen tasapainoisen Volvo XC40:n suurimmat miinukseksi jääkin luokassaan hiukan epäluonnollisen istuma-asennon tarjoava takapenkki (tai oikeastaan sen pysty selkänoja) sekä saksalaiskilpailijoita aavistuksen sekavampi, vaikkakin sinänsä kauniin näköinen tietoviihdekäyttöliittymä.

Jonkinlaiseksi arkiärsyttävyydeksi voi laskea myös auton leveät C-pilarit, jotka tekevät perustason varusteisiin kuulumattomasta peruutustutkasta ja/tai -kamerasta eräänlaisen pakko-ostoksen.

Ai niin: Volvon uuden kolmipyttyisen suunnitteluvaiheen aikana kerrottujen tietojen mukaan T3 olisi aikanaan tulossa myös merkin 60-sarjan keulille. Virallista tämä informaatio ei vieläkään ole, mutta automaattivaihtoehdon ilmestyminen pikkukoneen jatkeeksi on kyllä omiaan voimistamaan näitäkin arvailuja.

Volvo XC40 T3 Aut Momentum

Moottori R3, 1477 cm³, ahdin, 120 kW (163 hv)/5500 r/min, 265 Nm/1850–3000 r/min

Suorituskyky 0-100 km/h 9,6 s, huippunopeus 200 km/h

Kulutus 7,3 l/100 km 95E10

CO2-päästöt 165 g/km

Voimansiirto A8, etuveto

Mitat p 4425, l 1863, k 1658 mm, akseliväli 2702 mm, omamassa 1625 kg, tavaratila 460 l, tankki 54 l

Hinta 40690 euroa

KIITÄMME:

- Moottorin ja vaihteiston yhteistoimintaa

- Tasapainoista kokonaisuutta

MOITIMME:

- Lievää ylijanoisuutta

- Takaistuimen istuma-asentoa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?