Tavara-autoalustoihin perustuvien matkailuautojen tekninen mallikaari noudattelee tyypillisesti pakettiautopuolta, eli uudistustahti on henkilöautojen joskus vain muutaman vuoden mittaisiin malli-ikiin nähden aika verkkaista.
Aidosti isoja muutoksia matkailuautomallistoissa tapahtuu tyypillisesti kerran kymmeneen vuoteen jos aina ihan niinkään usein.
Tuoreimpana moisen on joka tapauksessa aiheuttanut Mercedes-Benz Sprinterin uusi digitaalinen sukupolvi, jonka myötä muun muassa Mercedes-alustoihin pohjaavat Hymerin mallisarjat ML-T, BMC-T ja BMC-I ovat hypänneet luvalla sanoen aivan uuteen aikakauteen.
Saksassa tarjolla olleeseen pikakokeeseen mainituista vaihtoehdoista valikoitui etuvetoinen Hymer BMC-T 550, eli Sprinteriin nojaavan niin sanotun puoli-integroidun sarjan lyhyin versio.
Suurimman mullistuksen auton käyttökokemukseen tuo luonnollisesti uuden Sprinterin ohjaamo, josta löytyy kojelaudan leveiden värinäyttöjen kera tätä nykyä runsaasti yhtäläisyyksiä esimerkiksi merkin E-sarjaan.
Uusi ohjaamo tarjoaa matkailuautoksi suorastaan huiman käyttökokemuksen.
Vaikuttavinta pakettiautoksi poikkeuksellisen hyvin viimeistellyssä ohjaamokokonaisuudessa ovat erilaiset digitaaliset tietoviihdetoiminnot, mutta myös modernit ajoapujärjestelmät kuten sivutuuliavustin, jotka tekevät ajokokemuksesta erittäin nykyaikaisen ja henkilöautomaisen.
Omaa kieltään tasosta kertoo myös Hymer-Sprinterin lisävarustelista, johon on tätä nykyä ilmestynyt esimerkiksi matkailuautoissa edelleen harvinainen mukautuva tasanopeussäädin.
Uuden ohjaamon ohella Hymerin Mersu-pohjaisista uutuusmalleista löytyy sukupolvenvaihdoksen myötä myös merkin omaa suunnittelua edustava uusi kaksoispohja-alusta SLC, joka esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 – alkujaan Fiat-tekniikkaan yhdistettynä.
Takatallin kantavuus on vakiona 350 kg ja lisävarusteisesti tarjolla on myös vahvistus jolla lukema nousee 450 kg:aan. Molemmilta puolilta avattavissa olevan tallin erikoisherkku on vesipiste, jonka avulla esimerkiksi likaantuneet harrastusvälineet voi huuhdella käytön jälkeen puhtaaksi.
Kuluttajalle kyseinen alusta tarjoaa esimerkiksi takatallin lisäkantavuutta, minkä lisäksi poikittaista tavaratilaa on tarjolla myös tuplapohjan sisällä. Ratkaisun ansiosta asuinosan lattiakin on miellyttävästi yhdessä tasossa. Bonuksena kaksoispohjassa on myös lämmitettyjä ”kellarilokeroita”, jotka pitävät huolen helteeltä ja kylmyydeltä suojatusta lisäsäilytystilasta.
Mallipolven vaihtumisen myötä Hymer-Mersuun on ilmestynyt myös aiemmin puuttunut etuvetovaihtoehto, joka on takavetoa noin 50 kilogrammaa kevyempi ja varustettu poikittaisen lehtijousen sijaan kierrejousilla.
Ohjaamon ympärikääntyvissä kapteeninpenkeissä on sekä korkeuden- että kallistuksensäätö.
Kaikkiaan uudesta Mercedes-alustaisesta Hymeristä voi pikakokeen perusteella todeta, että kyseessä on laadukkaan oloinen toteutus, jossa sekä auton ajettavuus että käyttöliittymä ovat vihdoinkin tämän päivän tasolla. Huolellisesti viimeistellystä asunto-osastakaan ei juuri moitittavaa löydy.
Vaan eipä mitään niin hyvää etteikö siitä osattaisi myös pyytää. Hintaa Mersu-Hymerissä on nimittäin kokoluokkaan nähden reippaahkosti, joskin rahalle näyttäisi, kuten todettua, saavan myös vastinetta. Niin tavallista laadukkaampien yksityiskohtien kuin kokonaisuudenkin kautta.
Hymerin asunto-osa erottautuu halvemman pään matkailuautoista ennen muuta laadukkaammilla komponenteillaan. Esimerkkinä tästä käyvät vaikkapa tukevat itselukittuvat keittiölaatikot jotka voi sekä avata että sulkea yhdellä kädellä.
Summattuna paluu suomalaiseen perusmatkailuautoon eli vastaavan kokoiseen, mutta puolet halvempaan Ducato-pohjaiseen laitteeseen tuntuu kyllä tämän jälkeen luvalla sanoen aika isolta hyppäykseltä.
Rahan arvoista vai ei, sen päättää lopulta ostaja.
Hymer BMC-T 550
Moottori R4, 2143 cm³, 105 kW (143 hv), 330 Nm
Voimansiirto A7, etuveto
Mitat p 6900, l 2290, k 2960 mm, akseliväli 3900 mm, omamassa 2910 kg
Hinta 89900 euroa