Loputtomasti tien päällä? Matkailuvaunu ökytyyliin on varakkaan valinta

Julkaistu:

Luksus
Jos 1930-luvun matkailuvaunut kiinnostavat, voi Bowlus toteuttaa toiveen - mutta vain jos vain tilillä on riittävästi katetta.
Moni ihailee 1930-luvun luotimaisia alumiinipintaisia yhdysvaltalaisia matkailuvaunuja. Yleisesti luullaan, että niiden taustalla on Airstream, joka valmistaa niitä edelleen. Tuon yhtiön nykyisen mallin, Airstream Globetrotterin hinnat lähtevät 111 400 dollarista eli noin 99 200 eurosta.

Upeiden muotojen taustalla on kuitenkin muotoilija, insinööri ja rakentaja William Hawley Bowlus, joka keskittyi purjelentokoneisiin ja matkailuvaunuihin 1930- ja 1940-luvuilla. Hän teki maailman ensimmäisen alumiinisen matkailuvaunun, jonka linjat Airstream kopioi Clipperiinsä vuonna 1936.

Bowlusin matkailuvaunut ovat todella korkeassa arvossa, sillä esimerkiksi vuonna 2011 alkuperäisestä 1930-luvun Road Cheifistä maksettiin Gooding & Co:n huutokaupassa Scottsdalessa 187 000 dollaria eli noin 166 500 euroa.

Uusi tuleminen

Bowlus esiteltiin uudelleen viisi vuotta sitten, jolloin se aloitti Kaliforniassa modernisoidun ja entistä paremman Road Chiefin valmistuksen. Nyt sen rinnalle on esitelty yli puoli metriä pidempi ja vielä prameampi Endless Highways. Se on 2,03 metriä leveä ja 2,59 metriä korkea, josta sisäkorkeutta on 1,93 metriä. Ihan pikkuauton perään uutuutta ei voi laittaa, sillä se painaa puolitoista tonnia.
Vaunun kori kootaan 80 alumiinilevystä ja työhön tarvitaan 5 000 niittiä. Jotta vaunun seinistä näkee oman kuvansa, sitä kiillotetaan sadan tunnin ajan. Niinpä lopputulos on kuin kiiltävä, aerodynaaminen luoti.

Sisällä jatketaan samalla linjalla eli materiaalit ovat huippuluokkaa, aitoa puuta, alumiinia, terästä ja korkealuokkaisia kankaita. Varustukseen kuuluvat niin jääkaappi ja pakastin kuin mikroaaltouuni, jotka toimivat 12 voltin virralla. Ilmastointilaite pitää sisätilat viileinä ja lämmitys sekä lattialämmitys huolehtivat mukavuudesta ulkoilman kylmentyessä.


Nukkumiseen on kaksi kaksoissänkyä, jotka voi muuttaa todella kookkaaksi yhdeksi sängyksi. Sohvasta ja nojatuoleista saa rakennettua kolmannen ja neljännen vuoteen. Varustukseen kuuluvat nykytyyliin modeemi, reititin ja ruokapöytään upotetut USB-portit laitteiden latausta varten. Vaunu on suunniteltu niin, että sillä tulee toimeen viikon kytkemättä sitä kiinteään virtaan. Tässä auttaa lisävarusteena saatava aurinkopaneeli.


Bowlus Endless Highways voi vaikuttaa unelmien täyttymykseltä, jollaiseksi se useimmille jääkin hintansa takia. Jo lyhyempi Road Chief maksaa 137 000 dollaria ja uutuuden hinnaksi ilmoitetaan 185 000 dollaria eli 164 750 euroa – siis ilman mitään lisävarusteita.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt