Saako sähköpotkulaudalla ajaa jalkakäytävällä? Moni unohtaa tämän tärkeän säännön

Julkaistu:

Liikenneturvallisuus
Sähköpotkulaudat yleistyvät kovaa tahtia – mutta myös ongelmia syntyy, kun liikennesäännöt unohtuvat.
Liikenneturvan tuoreen tutkimuksen mukaan merkittävä osa suomalaisista on huolissaan sähköpotkulautojen vaikutuksista liikenteen turvallisuuteen. Nopeasti yleistyvät sähköpotkulaudat ovat todennäköisesti tulleet pysyvästi kaupunkien miljööseen, mutta missä niillä saa itse asiassa ajaa?

Yllättävän moni sähköpotkulautojen käyttäjistä näyttäisi unohtavan, ettei niillä saa ajaa tavallisilla jalkakäytävillä.
– Vuokrauskäytössä olevien sähköpotkulautojen enimmäisnopeus on 25 km/h, joten ne luetaan polkupyöriin rinnastettaviksi kevyiksi sähköajoneuvoiksi. Näin ollen niillä ei saa ajaa tavallisilla jalkakäytävillä, muistuttaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Missä ero menee?

Tärkeää on tehdä ero sähköpotkulautojen ja jalankulkua avustaviin tai korvaaviin liikkumisvälineisiin, kuten tasapainoskoottereihin, joiden rakenteellinen enimmäisnopeus on 15 km/h. Jälkimmäisiä koskevat jalankulun liikennesäännöt, kun niillä liikutaan (reipastakin) kävelyvauhtia.

Sähköpotkulaudalla noudatetaan pyöräilijän liikennesääntöjä. Eron tekee se, että lihasvoimalla liikkuvia rulla- sekä potkulautailijoita, sekä rullaluistelijoita kohdellaan liikenteessä jalankulkijoina.

Sen sijaan yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä - joille siis sähköpotkulaudatkin ovat tervetulleita - kuljetaan yhä useammalla eri tavalla. Tällöin oikein mitoitettu tilannenopeus ja muiden kulkijoiden huomioon ottaminen ovat erittäin tärkeitä asioita - aivan kuten pyöräilijöidenkin kanssa.

Ota kantaa

Oletko testannut sähköpotkulautaa?

Olen 18% En ole 71% Ehkä joskus myöhemmin 12%
Ääniä yhteensä 7496

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt