Uusien henkilöautojen rekisteröinnit edelleen pakkasella – joko pian padot aukeavat? - Autot - Ilta-Sanomat

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit edelleen pakkasella – joko pian padot aukeavat?

Kuluva vuosi ei ole ollut autokaupalle hyvä.

Kuluva vuosi ei ole ollut autokaupalle hyvä.

Julkaistu: 9.7.2019 16:51

Uusien henkilöautojen rekisteröinnit laahaavat pahasti viime vuoteen verrattuna.

Uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon jälkeen edelleen pahasti pakkasella. Viime vuoteen verrattuna ensirekisteröinnit – jotka kuvaavat varsinaista kaupankäyntiä tavallisesti muutaman kuukauden viiveellä – jäivät vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden aikana kaikkien merkkien osalta yhteensä 13,6 prosenttia miinukselle. Pudotus on huomattava, sillä viime vuosikaan ei ollut Suomen autokaupalle hyvä.

Nihkeä kauppa saattaa kuitenkin saada piristysruiskeen tuoreesta autoalan tiedonannosta, jonka mukaan autoveroon ei olla suunnittelemassa muutoksia, ainakaan lähitulevaisuudessa.

Monet autonostajat ovat lykänneet autonostoaan autoverotuksen epävarman tilanteen vuoksi, joka sai uutta pontta alleen viime syksyn WLTP-autoverotuskäytännön astuttua voimaan. Uutta veroasteikkoa jouduttiin rukkaamaan loivemmaksi heti alkutalvesta, mutta vahinko oli jo ehtinyt tapahtua: luottamus verottajaan oli kovilla, kun ”ylimääräisinä” alkusyksyllä joiltakin uusien autojen ostajilta perittyjä autoveroja ei palautettu.

Nyt annettu signaali on selkeä: autovero on ja pysyy ennallaan. Ajoneuvoverotuksen muutokset, lähinnä kevennykset, ovat myös selvillä. Näin ollen autonostoa harkitseva kuluttaja voinee luottaa markkinoiden pysyvän vakaina lähitulevaisuudessa. Autokaupassa se on hyvä asia, sillä Suomen autokanta kaipaa uudistumista.

Keskikesällä autoliikkeissä on ehkä vielä hiljaista, mutta lomien loputtua ostopaineet saattavat jo alkaa purkautua. Tilanteen normalisoituminen olisi suotavaa niin ostajien, myyjien kuin alankin kannalta.

Tuoreimmat osastosta